Как Евгений Бакърджиев искаше да продаде БТК на Майкъл Чорни

Ексклузивно
14:00 - 30 Юни 2021
11238
Как Евгений Бакърджиев искаше да продаде БТК на Майкъл Чорни

Освен с политическата си кариера, починалият вчера вицепремиер Евгений Бакърджиев завинаги ще остане в обществената памет като болен привърженик на столичния Левски. Заедно с Георги Марков - агент Николай, той дори поде кампания за закриване на вечния съперник ЦСКА в началото на 90-те години и на практика собственоръчно доведе Владимир Грашнов и Майкъл Чорни на "Герена"да спонсорират с десетки милиони сините му любимци.

По ирония на съдбата Бъки Бомбата, или Валяка, както почти любовно наричаха Бакържиев, си отиде часове преди 50-годишния юбилей от смъртта на Георги Аспарухов и Никола Котков - неговите идоли от детинство.

Немският журналист Юрген Рот, в книгата си „Новите демони на България”, посочваше Бакържиев като човека, под чиято протекция се фалшифицират долари и държавни книжа по времето на правителството на Иван Костов. В медиите и интернет пространството циркулира до днес огромно количество информация за далавери, в които Евгений е участвал, но те така и никога не бяха доказани.

Факт е, че преди четвърт век около еврейския сенчест милиардер Майкъл Чорни се оформи клика в състав - Евгений Бакърджиев, Богомил Бонев и Владимир Грашнов, син на бившият министър на строителството по времето на Тодор Живков Марин Грашнов, както и други, по-дребни играчи в тяхното обкръжение. 

Самият Едвин Сугарев изнесе информация за "среща на високо ниво" между въпросния кръжец, допълнен от Емил Кюлев и Лора Видинлиева, с правителствени лица, на които се е обсъждала приватизацията на БТК от Чорни. Бакържиев яростно отрича, но заедно с Бонев упорито крепи монопола на единствения тогава мобилен оператор "Мобилтел" на българския пазар. В замяна в касата на Левски постъпват десетки милиони долари, като до днес периодът е наричан "Златен век" за "сините" в съвсем буквален смисъл.

„Мобилтел” грее на фланелките на Левски, минута разговор в националната мрежа струва 2,40 лева при минимална работна заплата 67,00 лв. и средна работна заплата 180,05 лева по данни на НСИ.

Днешният бос на ЦСКА Гриша Ганчев, тогава амбициозен президент на Литекс, разказва как лично Бакърджиев му звъннал през пролетта на 1999-а година, когато ловешкият тим води люта битка с Левски за титлата. Двата отбора бият наред и титлата ще се реши в прекия сблъсък на "Герена". Бъки Бомбата казва на Гришата в прав текст, че ако не даде мача на "сините", бизнесът му ще бъде унищожен. Срещата завършва 1:1, Литекс е шампион, а Евгений не успява да изпълни заплахата си, тъй като само месец по-късно е изчегъртан от Иван Костов.