Как гласуваха партиите на балотажа?

БСП и партиите на протеста и промяната твърдо зад Радев, ГЕРБ и ДПС подкрепиха Герджиков

Политика
20:24 - 21 Ноември 2021
3174
Как гласуваха партиите на балотажа?

Най-много гласове за избора на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България са дошли от избирателите на БСП, "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Това показват данните на социологическа агенция "Галъп".

За проф. Анастас Герджиков най-много гласове са дошли от електората на ГЕРБ - 88%, и на ДПС - 69%.

На днешния втори тур на президентските избори две са партиите, които бяха мобилизирани и техните избиратели отидоха до урните, за да гласуват по-масово. Това са "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, каза социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова, представяйки резултати от екзитпола на социологическата агенция в изборното студио на бТВ.

Според Боряна Димитрова по-малко мобилизирани са били днес избирателите на БСП, ДПС и на "Има такъв народ". Тя отбеляза, че избирателите на "Демократична България" и на "Възраждане" са отишли днес до урните, но са избрали опцията "Не подкрепям никого".

Политическият психолог проф. Антоанета Христова заяви, че и правителството, и президентът са избрани при ниска избирателна активност. Тя отчете като грешка, че е имало късно издигнати кандидатури.

Политологът доц. Татяна Буруджиева коментира, че днешният вот е и протестен, но и е поколенчески вот.

Проф. Антоанета Христова прогнозира, че ще има изцяло преструктуриране на лявото пространство. Политологът доц. Даниел Смилов каза, че България си остава парламентарна република, но ще има сложно парламентарно управление.