Как Холивуд ще снима с вируса? Порно бизнесът знае

Култура
22:34 - 16 Май 2020
7288
Как Холивуд ще снима с вируса? Порно бизнесът знае

Холивуд тепърва трябва да измисли как да продължи да произвежда филми и сериали в ерата на коронавируса. Но една друга филмова индустрия вече си е научила урока - тази на порното.

Порно секторът в Лос Анджелис създаде своя собствена база данни и система за тестване, за да защити актьорите от епидемията от ХИВ през деветдесетте. И сега я използва, за да създаде протоколи за работа по време на пандемията от COVID-19, предаде „Дневник”.

"Когато се заговори за COVID, бяхме подготвени, защото имаме традиции в тестването, проследяването на контакти и спирането на продукции", коментира Майк Стабил, говорител за асоциацията на създателите на филми за възрастни Free Speech Coalition. "Oчевидно е, че това е друг вирус и различна заплаха, но като цяло разбирахме как би трябвало да се работи и какво трябва да сторим, за да се защитим."

Протоколите на индустрията са създадени в края на 90-те, след като актьор фалшифицирал резултатите от теста си за ХИВ и заразил неколцина други. Системата, известна като PASS (Performer Availability Scheduling Services), е създадена от Шарън Мичъл - бивша порно звезда, която сега има докторат по човешка сексуалност.

Актьорите се тестват за венерически болести на всеки 14 дни и резултатите се регистрират в база данни, която показва на продуцентите и режисьорите кой може да работи.

Коронавирусът ще е предизвикателство за проследяване, защото се пренася по-лесно, но бизнесът е готов да сподели опита си с Холивуд, казва Стабил. "Предизвикателствата пред спортовете, Холивуд и порно индустрията са различни, но в действителност всеки от нас може да се поучи от другия", смята той.

Студиата, телевизиите и представители на актьорите и режисьорите от седмици обмислят как да възстановят снимките и едновременно с това да защитят всички - от актьорите до гримьорите и операторите. Сред обсъжданите идеи е целият екип да бъде под карантина за времето на снимките; да има лекари на снимачната площадка; температурата на всички да се измерва на всеки 12 часа; статистите да се заместят с компютърно генерирани изображения.

Работата вероятно ще продължи първо в европейски държави, сред които Исландия, Дания и Чехия, твърдят националните им органи. Но е под въпрос какви ще бъдат застраховките и дали екипите ще искат да пътуват през океана, при положение, че епидемията още не е спряна в много държави.