Как Костов изгони мъжа на Шаренкова като заплаха за националната сигурност

Политика
14:45 - 11 Септември 2019
22012
Как Костов изгони мъжа на Шаренкова като заплаха за националната сигурност

Десетки руски граждани и представители на бившите съветски републики бяха изгонени преди близо 20 години като заплаха за националната сигурност. Това стана в периода 2000-2001 г., когато на власт бе правителството на Иван Костов, а начело на Националната служба за сигурност (НСС) бе ген. Атанас Атанасов. Потомците на бившия Съветски съюз, сред които небеизвестните Майкъл Чорни, Денис Ершов и Денис Тюркмен, станаха персона нон грата в България за период от 10 години заради престъпна дейност. Тогава, поне официално, никой от изгонените мафиоти не бе нарочен у нас за шпионска дейност. 

Сред първите, които получиха черен печат да влизат в България, бе вече бившият съпруг на Светлана Шаренкова - Владимир Илич Тутберидзе. През март 2001 г. на грузинеца, който е и руски гражданин, както и на още трима грузинци -  Дениз Тюркмен - зет на една от емблематичните фигури в ъндърграунда в годините на прехода Филип Найденов-Фатик, Паата Блиадзе и Заза Цицвидзе МВР отне правото да пребивават в България. Според родните служби четиримата са ръководили престъпна групировка, посредничела в незаконна международна търговия с оръжие.

„Дейността на участниците в нея е била свързана с посредничество в международна незаконна търговия с оръжие, легализиране на незаконно придобити капитали, основно от контрабанда по трасето Кавказ-Западна Европа, изнудвания и грабежи. По данни на НСС лица, свързани с ръководството на групировката, многократно са задържани във връзка с извършени тежки престъпления”, съобщиха през 2001 г. от НСС, НСБОП и Национална служба „Полиция”.

Мерките бяха наложени със заповед на директора на НСС ген. Атанас Атанасов и началника на направление „Документи за самоличност и чужденци” полк. Стоян Захариев от 1 март 2001 г.

Тогава бе съобщено, че Владимир Тутберидзе напуснал България с кола през граничния пункт Калотина. С него пътувала и бившата му съпруга, издателка на вестник „Русия днес” и шеф на Форум „България-Русия” Светлана Шаренкова. Според информацията двамата са се отправили към Страсбург, където Тутберидзе щял да подаде жалба директно в Евросъда по човешките права срещу България.

Преди да напусне страната, руският гражданин подал жалба срещу изгонването си до министър Емануил Йорданов. Той му отказал с мотива, че в разработката на НСС, НСБОП и полицията има достатъчно данни, че е нежелан у нас. 

Владимир Тутберидзе, за когото негласно се твърдеше, че е лидер на грузинската мафия в България, се мести да живее за постоянно в България през 1984 г. – оттогава е със статут на постоянно пребиваващ. Две години по-рано обаче Владимир Илич, но не Ленин, се жени за Светлана Шаренкова. Двамата се запознават в Москва, където заедно завършват психология в Московския държавен университет „Михаил Ломоносов”

През 1984 г. грузинецът със съветски паспорт е назначен на работа като психолог в секция „Усъвършенстване дейността на народната милиция” при Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР. След извършена реорганизация на работата на института е преместен на работа в секция „Борба с криминалната престъпност” на НИКК. От 1989 г. е научен сътрудник, като му е присвоено офицерско звание. През 1992 г. е уволнен от системата на МВР по негово желание. Тогава по данни на спецслужбите се сближава с други съмнителни чужденци, живеещи у нас, с покровителството на ДС. Заедно създават престъпна структура, която посредничи в незаконна търговия с оръжие и стратегически стоки от Кавказ.

Малко след като мъжът на Шаренкова беше изгонен от България, беше пуснат слух, че тук той е подготвял атентат срещу грузинския президент Едуард Шеварнандзе.

Преди грузиците да станат персона нон грата в България със същия мотив – заплаха за националната сигурност на България - през август 2000 г. бяха изгонени бизнесмените Майкъл Чорни и Дениз Ершов, както и голяма група югославяни.

Първият шпионски скандал между България и Русия, придружен с изгонване на руски дипломати от София, пък избухна през пролетта на 2001 г. в разгара на преговорите на България за членство в НАТО. Тогава българските власти изгониха трима дипломати от руското посолство.

Руският военен аташе Владимир Ломакин и неговият заместник Серегей Власенко бяха обявени за персона нон грата заради връзката с т.нар. шпионски скандал „Янев”. Бившият зам.-ръководител на военното разузнаване о.з полк. Яни Янев беше арестуван, преди да прехвърли папка със секретни документи през оградата на руското посолство. Янев ги беше придобил от приятелката си Лиляна Гешева. Ставало въпрос за секретна сводка за положението на Балканите. Любопитното е, че Владимир Ломакин вече беше гонен от Полша през 1994 г. за подобна шпионска афера.

Третият, Борис Смирнов, беше изгонен заради намеса във вътрешните работи на България. Тогава обвиненията срещу него бяха, че работи много тясно със Съюза на тракийските дружества и други подобни организации, които щял да се опита да инфилтрира в лявата "Коалиция за България". Смирнов също имаше "обременено" минало - той е обявен за персона нон грата в Испания през 1988, а Германия и Франция му отказват визи през 1992 г. В известен период от своя живот той е работил и в Прага. Това, което беше останало в тайна тогава, е, че след Прага Смирнов е станал зам. началник-отдел в Главното разузнавателно управление на Руската федерация - ГРУ (военното разузнаване).

Тогава активността на руските шпиони под прикритие в България се разчиташе като опит на Москва да възпрепятства влизането на България в НАТО.

Любопитното е, че в разгара на скандала "Скрипал" България бе от малкото страни в Евросъюза, която не експулсира руски дипломати. Западът твърдеше, че във Великобритания Москва е отровила с „Нoвичoк“ бившия офицер от руското военно разузнаване и британски шпиoнин Сергей Скрипал. Тогавашният лидер нa пaрлaмeнтaрнaтa групa нa ГEРБ Цвeтaн Цвeтaнoв настояваше България да вземе рeшeниe зa eкcпулcирaнe нa руcки диплoмaти и да пoкaжe cъпричacтнocт и coлидaрнocт c Вeликoбритaния.

Председателката на Форум "България-Русия" Светлана Шаренкова пък призова премиера Бойко Борисов да спре пoдчинeнитe cи в тяхнoтo иcтeричнo aнтируcкo гoвoрeнe, кoeтo по думите й "мoжe дa пoдпoмaгa тeхния личeн интeрec, нo тeжкo врeди нa нaциoнaлния интeрec."

В крайна сметка тогава България не изгони нито един руски дипломат. Поне официално. Сега българските власти забраниха на двама руснаци да влизат в страната за период от 10 години - руския олигарх Константин Малофеев, сочен за близък до президента Владимир Путин и генерал-лейтенанта от руското разузнаване Леонид Решетников. Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов пък се сдоби с обвинение в шпионаж в полза на Русия.