Как Новак Джокович възкреси чалгата “Луда по тебе” и забърка политически скандал (ВИДЕО)

След 20 години някои пак се сетиха за Камелия и все още си мислят, че хитът е на Лепа Брена

Нещо за четене
12:09 - 14 Януари 2020
21215
Как Новак Джокович възкреси чалгата “Луда по тебе” и забърка политически скандал (ВИДЕО)

Известната чалга песен “Луда по тебе” на Камелия възкръсна след 20 години. Това стана благодарение на сръбския национален отбор по тенис, който пя като луд в съблекалнята след победата на финала на АТП Къп в Сидни. Новак Джокович, който изведе плавите до титлата в новосформирания тенис турнир, поздрави всички българи.

В съблекалнята всички куфяха, размахвайки българска фланелка, а същевременно сърбите знаеха само припева на песента, но не и текстът. В България щеше да е друго - пускайки такава песен, всички щяха да знаят текста на сръбски и да пеят с пълно гърло, а не само да тананикат и да крещят: “Луда по тебе”.

Малцина вече знаят, че хитът “Луда по тебе” не е на Камелия, не е на сръбската турбо фолк звезда Лепа Брена, която изпява песента “Луда за тобом” в началото на 1996-та. Дори самата Камелия признава, че три години по-късно харесала песента, платила за правата й и я включила в албума си. Оригиналът на “Луда по тебе” е на гръцкия изпълнител Пасхалис Терзис - "Астатос", което в превод означава капризен или непостоянен.

Песента, или по-скоро мелодията, е особено популярна в западната ни съседка покрай филма “Южни ветар”. В него родената в сръбския Димитровград потомствена българка Габриела Пейчев изпява песента на Камелия и тя много бързо набира голяма популярност.

“Родителите ми са от Димитровград, с български корени. И аз самата съм българка. От четири години сериозно се
занимавам с пеене, в същото време учих и в Софийския университет”, разказва Габриела, която минава за любимка на балканската звезда Цеца Величкович.

Българската версия на “Луда по тебе” стана един от най-големите хитове в Сърбия и всички бивши юго-републики (Босна, Хърватия, Черна Гора, Словения) края на 2018-та благодарение на сръбския филм Южен вятър (Južni vetar), в който участват и двама български актьори - Ивайло Захариев и Христо Шопов. Филмът, макар и вдъхновен от нашия криминален сериал “Под прикритие”, бе и остава най-масовият кино-хит в Сърбия и страните от бивша Югославия. В първия месец по кината, филмът е продал над 550 000 билета.

“Луда по тебе”, благодарение на филма, е видимо успяла песен - броят на гледанията на в youtube е 2 000 000 преди да излезе лентата, а песента в момента е с около 30 милиона гледания.

След като видя клипа на Джокович от празнуването с нейната песен в съблекалнята в Австралия, Камелия написа в социалните мрежи на сръбски: “Честита победа, момчета!”

Джокович крещеше “Вива България” и завърши с “Поздрав за българите, нашите братя!” Ракета номер 2 на Сърбия - Душан Лайович, се качи на една от пейките и започна да развява фланелката си, която незнайно защо бе в цветовете на държавния ни флаг - бяло, зелено, червено. Лайович игра с тази тениска всичките си мачове в Австралия.

Видеото на Джокович и компания обаче доведе и до дипломатически скандал. Освен с “Луда по тебе” сръбските тенисисти отпразнуваха триумфа и с с изпяването на “Марш на Дрина” и “Видовден”. Това накара представителят на Косово у нас Едон Кана да атакува Джокович в туитър.

“След военна маршова песен те продължиха с Косово... Може да сте победители в ATP, но все пак дълбоко в себе си оставате примитивни, изостанали и обикновени балкански националисти и шовинисти! Неслучайно Новак Джокович е най-малко харесваният и обичан тенис шампион в историята”, написа посланикът на Прищина у нас.

Кана се е подразнил от песента “Видовдан”, която остава символ на съпротивата срещу Косово. В припева се пее: “Където и да отида, винаги ще се връщам. Никой не може да откъсне Косово от душата ми”.