Как подкупният съдия Миталов помилва топ сутеньора Росен Чолата

Магистратът, уличен от САЩ в корупция, не пожела да тикне и за ден в затвора сводника на елита

Новини
10:30 - 07 Февруари 2020
11966
Как подкупният съдия Миталов помилва топ сутеньора Росен Чолата

Посоченият от САЩ като корумпиран съдия от Специализирания съд Андон Миталов не намира за нужно да праща в затвора с осъдителни присъди мастити сутеньори, макар същевременно да ги признава за виновни в търговия с жива плът.

Такъв извод може да се направи от делото срещу топ сутеньора Росен Чолов – Чолата, бивш съпруг на актрисата и модел Ирена Милянкова и екс шеф на Федерацията по ръгби.

На 19 януари 2019 г. гологлавият сводник, прочул се като сутеньор на родния бизнес, крими и политически елит, бе пожален от съдията Миталов, който му даде условна присъда от 3 години. Това означава, че ако следващия път Чолата пак бъде спипан да търгува с проститутки, прибирайки 50% от заработеното от тях, може би ще влезе в затвора.

Сводникът Росен Чолов (вдясно) в битността си на президент на Федерацията по ръгби. Той сдаде поста, след бе задържан през 2012 г.

Росен Чолов – Чолата попадна в новините на 26 ноември 2012 г., когато бе зрелищно закопчан при акция на ГДБОП и обявен за бос №1 на елитната проституция в България. От разследването стана известно, че той е командвал в сянка известната модна агенция FH1, която реално се занимавала с проституция, а не с ревюта и рекламни снимки.

При акцията срещу сутеньорската империя на Чолата лъснаха имената на куп именити красавици, лягащи си за пари с баровци. Сред тях са „малкото коте“ на Валери Божинов – Боряна Генова, плеймейтката Мелиса Александрова, участничката в конкурса „Мис България“ Вероника Маркова и други актуални хубавици.

Слуховете гласяха, че сред проститутките фигурират имената и на фолкпевици, но от прокуратурата засекретиха самоличността на голяма част от популярните българки с XXL досиета. Все пак стана известно, че Чолов е прибирал 50% от заработеното от всяко момиче и че често е принуждавал труженичките да се срещат с гангстери, въпреки нежеланието на момичетата да го правят даже и за пари (с Петър Стоянов – Сумиста и хора от „Килърите”).

Шумният арест на Росен Чолата и последвалия обществен отзвук съсипаха брака на боса на проституцията. Неговата съпруга – особено актуалната в този период заради сериала „Под прикритие“ Ирена Милянкова, не издържа на унижението и поиска развод, макар двамата да имаха 4 деца. Осветеният сутеньор с „портфолио” от над 40 момичета за продан прекара 8 месеца в ареста и бе тихомълком пуснат под гаранция през август 2013 г.

Росен Чолов бе женен за Ирена Милянкова, двамата имат 4 деца от брака си

Но само след месеци Чолов отново бе сгащен заедно с помощничката си Полина, а полицията откри и кокаин при ареста му. Оказа се, че Чолов и Полина вербували момичета в кафене край НДК и пращали красавиците да проституират в тузарски хотели. Всяко от момичетата (10 на брой) получавало по 500 лева за секс с клиент, другите 500 прибирал Чолата.

Именно по това дело уличеният от САЩ в корупция съдия от Специализирания съд Андон Миталов не пожела да даде на Чолов ефективна присъда, помилвайки го с 3 години условно. „Хем в досието му да пише, че е дал осъдителна присъда, хем да не пострада ВИП сводникът”, тълкуват из коридорите на съда скандалното решение на Миталов.

Практиката съдиите в България да разглеждат сутеньорската дейност като „бизнес отношения” между сводник и проститутка позволи на Росен Чолов да бъде оправдан и по другото си дело. И за да бъде цинизмът пълен – съдът осъди след сключени споразумения красавиците Ралица Любенова и Диляна Петрова, които се признаха за виновни и получиха по 3 години условно, за това, че са помагали на Чолов да склоняват момичета към проституция.