Как прилъгват евреите да гласуват

Избирателите не само в България са уморени и отегчени

Новини
17:26 - 24 Октомври 2022
2891
Как прилъгват евреите да гласуват

Ако си мислите, че само в България през месец - два ходим на избори, в грешка сте. Политиката е в криза на много места по света, а избирателите не само в България са уморени и отегчени.

На 1-ви ноември в Израел за пети път през последните четири години ще има избори за Кнесет. Денят ще е почивен, за да могат всички да упражнят правото си на глас, но вече се знае, че мнозина от избирателите ще го използват за пазар, туризъм, а ако е хубаво времето - за плаж, пише БНР.

Затова в Израел властите са принудени да измислят всякакви примамливи предложения за увеличаване на избирателната активност.

Подобен опит имаше и у нас преди години, но не даде резултат. Ще проработи ли в Израел?

Да получиш сандвич и напитка в деня на изборите само защото си дошъл в секцията за гласуване, е най-малкото поощрение от Общината на Тел Авив за повишаване на избирателната активност. Притежателите на електронната карта ДигиТел, чрез която на жителите на града обикновено се съобщава за културни, спортни или туристически мероприятия, на тази избори ще стане и носител на информация, че притежателят ѝ е гласувал. Това автоматически ще му осигури безплатен вход за част от музеите на града, а за други - с намаление.

Ще може да се присъедини на градски екскурзии с гид по местата, свързани със световно известни личности, забележителности или дори обиколка на знакови пазари,

при което е осигурено да се вкусят плодове, зеленчуци, подправки или специфични ястия. За определен брой щастливци, ще има места за децата им в игротека в самото кметство на града или ще могат да си поръчат блюда в 16 знакови заведения, като кметството поема 25 шекела от сметката им. Това са част от стимулите за поощряване на гласуването. 

„Разбирам умората Ви от политическия хаос. Самият аз споделям разочарованието. Не се поддавайте на безразличието. Тези избори ще повлияят на живота в града и в страната. Това е вашата възможност да повлияете в желаната от Вас посока. Гласувайте, важно е за ВАС. Трябва да надмогнем разочарованието и да подкрепим един от кандидатите.

Отидете до урните и насърчете семейството си, съседите и приятелите си да направят същото. Ние ще се погрижим изборният Ви ден да стане смислен и забавен“.

Дали подобни насърчения ще имат нужния ефект и защо и в други общини не последват примера на Тел Авив? Д-р Яел Адас, преподавател по икономика, споделя:

„С подобни стимули едва ли ще накарат много хора да гласуват. Избирателите трябва да са сигурни, че дневния ред на депутатите съвпада с техния. Богати общини като Тел Авив могат да си го позволят, защото в тях са съсредоточени печеливши фирми, които са големи данъкоплатци. Но другите общини е добре да се въздържат от подобни преки стимули.

Още повече, че могат да станат прецеденти и да ги прилагат и при общинските избори след година, което направо ще е конфликт на интереси.

Да не говорим, че при по-бедните общини, парите за подобни поощрения ще са за сметка на обема и качеството на публичните услуги. Много по-важно е да се гарантират сигурността и спокойствието в изборния ден, защото напоследък в Израел има вълна от атентати.

Сериозна борба водим и в електронната мрежа.

Чужди държави се опитват да повлияят на резултатите от изборите, като съветват част от населението да ги бойкотира.

Борим се срещу троловете и аватарите. Опитваме се да убедим точно това население, което има израелски паспорти, че е важно да се гласува и да подкрепят кандидатите, които ще защитават в парламента техните интереси“.

Лираз Бен Симон е от Нетивот и е на алтернативна военна служба в една от болниците в Тел Авив. Още сега знае, че ще е нощна смяна срещу изборите, а сутринта ще се възползва от правото си, според закона за изборите, на безплатен превоз до родния си град, за да гласува там:

„Това ще ми е първото гласуване. Наскоро навърших 18 години. Най-голямата съм от четирите деца в семейството ни. Живеем в град, където падат много от ракетите изстрелвани от Газа. Свикнахме да учим в скривалищата. Затова е традиция семейството ни да гласува за партията, която може да предизвика респект у терористите и да ни осигури спокойствие, за да живеем нормално. Изборните бонуси са хубава идея, но за мен е по-важно да не звучат сирени за ракетни нападения. Разбира се, че ще гласувам. Много е важно Израел да има стабилно и силно правителство“.