Как прозорците могат да пестят енергия?

Икономика
14:56 - 18 Май 2022
2552
Как прозорците могат да пестят енергия?

Извършването на прости ремонти или подобрения по вратите и прозорците води до значителни икономии на енергия. Ако нямате възможност за смяна на прозорците или изолация, може да приложите няколко лесни стъпки, с които да намалите разходите на енергия с минимални финансови вложения, казват от "Активни потребители".

През зимния сезон

Как да разберете дали имате нужда от допълнително уплътнение на прозорците? Студеният въздух прониква през пролуките на вратите, прозорците и стените. С лошо уплътнени прозорци и врати се причиняват загуби до 30% от топлината на жилището, което увеличава разхода на енергия и вашата сметка нараства. Този непрекъснат поток води до използване на повече енергия за задържане на топлината в стаята. Поставянето на уплътнения на прозорците и вратите бързо носи големи ползи.

По- старата дограма рядко осигурява добро уплътнение. Може да направите тест с лист хартия, като го поставите и затворите прозореца. Ако го издърпате лесно, следователно имате нужда от допълнително уплътнение или нова дограма, ако не можете да го издърпате или е трудно нямате нужда.

Освен лошото уплътнение загуба на топлина се причинява и от цепнатините между рамките на прозорците и стената, особено при по- старата дограма. Този проблем също може да бъде лесно и евтино решен като проверите и запълните тези процепи със силикон.

Когато навън е студено, отваряйте широко завесите на прозорците, където има слънце, за безплатна топлина. Но когато няма слънце ги дръжте затворени, за да намалите теченията от прозорците. Пускането на завесите при здрач, намалява течението и запазва топлината в стаята. Топлите нюанси и дебелината осигуряват най- голяма полза.

Проветрявайте редовно, но за кратко при широко отваряне на прозорците за минута- две. Не оставяйте прозорците постоянно отворени в наклонена позиция, защото така се губи много повече топлина, а проветряването не е толкова ефективно.

През летния сезон

Топлината не само изтича от жилището през пукнатини и отвори по време на зимния сезон, тя влиза през тях и по време на летния сезон, когато се опитвате да поддържате ниска температура.

Монтирането на сенници на прозорците или на външни ролетни щори помага за отразяване на топлината и задържа  ниската температура в жилището през летния сезон, но това изисква съответната финансова инвестиция.

Затварянето на завесите и щорите през горещите летни дни, когато слънцето е силно води до почти същия ефект. Залепването на рефлектиращо слънцезащитно или огледално фолио на прозорците спира около 77% от топлината, която влиза през тях, и намалява загубите на топлина през зимния период.