Как Сарафов бе избран за временен главен прокурор

Заместникът на Гешев заема поста "по старшинство"

Актуални новини
12:58 - 16 Юни 2023
4281
Как Сарафов бе избран за временен главен прокурор

Шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов беше избран за временен главен прокурор по решение на Прокурорската колегия на Висшият съдебен съвет (ВСС). С 8 гласа "за" и само 1 "против" Сарафов беше избран на извънредно заседание в петък за шеф на държавното обвинение по много бърза процедура.

Главният прокурор се избира и освобождава от Пленума на съдебния съвет, т.е. с участието на съдиите в съвета. Сега Прокурорската колегия, която доскоро неотклонно следваше волята на Гешев, самостоятелно назначи временен главен прокурор. Членът на ВСС Гергана Мутафова заяви, че ще бъде използвана процедурата по чл. 168 ал.7 от съдебния закон. 

Припомняме, че Иван Гешев бе окончателно отстранен от поста с президентски указ в четвъртък.

Гешев има петима заместници – Даниела Машева, Десислава Пиронева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Борислав Сарафов. С изключение на последния всички са демонстрирали вярност към него. Пламена Цветанова не желае повече да е заместник главен прокурор, а Красимир Филипова не желае да е временен шеф на прокуратурата.

Завоят към предложението Борислав Сарафов да стане временен главен прокурор бе направен бързо. Първо бе констатирано, че в Прокурорската колегия е получено заявление от Пламена Цветанова, която моли да бъде освободена като заместник на главния прокурор, След това думата взе Огнян Дамянов, който обясни, че винаги ще има някакви съмнения, но Прокурорската колегия трябвало да избира човек за позицията на уволнения Гешев по някакви критерии.

Той обясни, че да се посочат критерии, по които да бъде избран временния шеф на прокуратурата. Дамянов добави, че Борислав Сарафов е човекът с най-дълъг стаж на длъжността – близо 10 години, тъй като е на поста си от 2013 година.

Пред Би Ти ВиГеорги Кузманов, член на ВСС, първи заяви, че с прокурорската колегия ще се съберат в петък, за да обсъдят положението и да вземат решение за насрочване на заседание. По думите му е възможно и.д. главният прокурор да е и съдия.

Шефът на националното следствие Сарафов и Гешев влязоха в конфликт преди няколко седмици. Сарафов внесе сигнал срещу него във ВСС и обяви, че главният прокурор се е намесил недопустимо в разследването на атентата срещу него. Бе направен опит за отстраняването на Гешев заради тези нарушения, но те не бяха доказани. Заради сътресенията по върховете на прокуратурата от последните седмици сред членовете на ВСС има съпротива някой от заместниците на Гешев да оглави прокуратурата, макар и временно.

"Дълбоко съм убеден, че прокуратурата трябва да започне съответните реформи. Настъпи време разделнно.  От сърце ви благодаря, но съзнавам отговорността, с която съм натоварен", заяви новият временен главен прокурор.