Как се става военен пилот? (СНИМКИ)

ВМА изследва бъдещите асове по стария метод с въртящия стол

У нас
12:11 - 18 Юни 2020
6301
Как се става военен пилот? (СНИМКИ)

Няколко курсанти от Долна Митрополия днес се явиха на комисия във Военномедицинската академия, а ръководството на болницата документира събитието. Какво включва обаче обстойният преглед на бъдещите асове? 

От ВМА обясниха, че след комисията се установява кои от курсантите ще бъдат разпределени за летци и кои ще ръководят полетите, на база на клиничните тестове. 

Авиолекарската комисия гледа не само резултатите от кръвните изследвания, които трябва да са "под конец", но и реалното физическо състояние на бъдещите пилоти. Както самите те разказват, най-трудното изпитание е сядането върху въртящия стол, който симулира напрежението в кабината. Идеята е след продължително въртене кандидатът да бъде подложен на ЕКГ, за да се види функционалността на сърдечния мускул. А най-добрите успяват да ходят по права линия без вертиго или позиви за повръщане след теста. 

И въпреки че на снимките, публикувани на страницата на ВМА кандидатите изглеждат спокойни, повечето преди авиолекарска комисия са изключително притеснени, а през годините немалко са хващани с "допинг" - успокоителни. 

Снимки: ВМА