Как се стигна до фалита на Sillicon Valley Bank

В трезора е имало 37 000 сметки на стойност 157 млрд. долара

Новини
12:55 - 15 Март 2023
1654
Как се стигна до фалита на Sillicon Valley Bank

Само 48 часа бяха необходими на американската Силикон Вели Банк, за да премине от състояние на търсене на допълнителен капитал до пълен фалит.

Скоростта на събитията от миналата седмица шокира света, подпали пазарите и извика обратно споменът за 2008 година и началото на голямата финансова криза. 

„Те получиха прекалено много депозити в периода 2017-2022 г. Не успяха да направят толкова много заеми. Това огромно количество пари - десетки милиарди долари, трябваше да се инвестират. Направиха го в дългосрочни облигации, които спаднаха от вдигането на лихвите.

Клиентите пък започнаха да дърпат депозити и се получи класически модел на фалиране на банка.“

Това каза за „Твоят ден“ Мартин Здравков - директор и главен управител на фонд DWS - звеното за управление на активи на Дойче Банк.

По думите му в банката е имало 37 000 сметки на стойност 157 млрд. долара. Това значи, че в сметките има по 42 млн. - това е банка за стартиращи фирми.

„Тя е 16-тата по големина в Америка, но втори по големина банков фалит.

Тази банка е била извън по-стриктните регулации в Европа“, разкри експертът.

Редица американски регионални банки загубиха огромни стойности от своите стойности, а вълната понечи да нахлуе и в Европа.

Според Здраков регулаторите не могат да въздействат на банката, а вината е главно нейна. „Credit Suisse е подобен случай - лошо управлявана е от дълго време. Американските, английските и германските регулатори се справиха перфектно с тази ситуация. От фалиралата банка са подали голямо количество акции, което е сигнал, че нещата не са вървели добре. Този казус обаче няма да повлияе в Европа“, заяви той.