Как шармантната Гинка Върбакова гепи стотици декари в Пазарджишко?

Всички имоти са прехвърлени при един и същи нотариус със свидетели - подчинени на веселата бизнесдама

Общество
17:26 - 29 Февруари 2024
5207
Как шармантната Гинка Върбакова гепи стотици декари в Пазарджишко?

Скандалната Гинка Върбакова, която преди години се опита да придобие ЧЕЗ, е заграбила огромна част от нивите край пазарджишките села Сбор и Априлци, за да разшири фотоволтаичният парк на фирмата си „Риал стейтс” до 150 мегавата. За аферата първи съобщи в началото на месеца в. "Уикенд".

Порочната практика едни и същи свидетели да отиват при един и същи нотариус и да отнемат имоти на различни хора осветли и Генка Шикерова в разследване за "Свободна Европа".

Схемата, по която се присвояват земеделските земи в пазарджишките села Сбор и Априлци, е една и съща - свидетели разказват пред нотариус, че имотът Х отдавна се ползва от човека Y, а той издава документ за собственост, т.нар. констативен акт. Процедура, която е допустима по закон.

Става дума за стотици декари, покрити с фотоволтаични панели. Най-големият действащ соларен парк в България с амбицията да стане най-голям на Балканите. Справка на "Свободна Европа" в Имотния регистър сочи, че стотици декари са придобивани в рамките на един ден с един констативен акт.

Фотоволтаичният парк на Гинчето

Фирмата инвеститор на фотоволтаичния парк е "Риал Стейтс" на Гинка Върбакова. Пред изданието потърпевши разказват, че именно "Риал Стейтс" е завзела много имоти.

Хората в района започват да разбират по различни начини, че вече не са собственици на земите си - при опит да подпишат договори за наем при земеделските производители, на които са давали земите си под аренда, или когато искат да продадат земята си. Пред изданието от фирмата, срещу която започват дела, твърдят, че всичко е законно, в това число и действията на нотариуса.

В отговор на въпроси на "Свободна Европа" от "Риал Стейтс" казват, че са собственици на около 8500 дка в района, като за около 50 дка от тях са предявени съдебни претенции.

По информация на изданието прокуратурата в Пазарджик повече от две години извършва проверка по случая, но няма данни за предприети действия.

От разследването на "Свободна Европа" се разбира още, че въпросните свидетели, чиито думи са използвани пред нотариус за придобиването на имот, са именно служители на фирмата "Риал Стейтс", която в крайна сметка благодарение на тях придобива земите. В показанията на тримата едни и същи са не само думите, но и точките, запетаите и тиретата.

На база на тези свидетелства нотариус Милена Минкова издава нотариален акт за 51 имота с площ от близо 200 дка. С подобни нотариални актове, издадени от същия нотариус, са придобити и още имоти.

Пред изданието Минкова оправдава приликите в показанията на свидетелите с това, че им били задавани едни и същи въпроси. Като уточнява, че при писане на протокола "и нотариусите вече използваме компютри и функциите "copy" и "paste".

"Свободна Европа" е прегледала 6 нотариални акта, издадени от нотариус Минкова през 2022 г., с които тя е удостоверила правото на собственост на "Риал Стейтс" върху близо 200 имота от стотици декари на базата само на свидетелски показания.


Организирана престъпна група

Работата по проекта за фотоволтаичния парк започва по време на управлението на кмета на Пазарджик Тодор Попов, подкрепян от ГЕРБ.

През 2008 г. Община Пазарджик сключва договор с "Риал Стейтс" за продажба на общински имоти. Срещу 500 хил. лв. фирмата на Гинка Върбакова придобива близо 2 хиляди декара общинска земя (терен с големина от над 3 хиляди футболни игрища) и обещава инвестиция от 400 млн.лв.

Кметът Кукленски заговори за наличие на ОПГ

Инвеститорът поема ангажимент да изгради соларен фотоволтаичен парк за 32 месеца. В случай на неизпълнение на условията по договора, се предвижда неустойка от 1 млн. евро. Общината обаче така и не си е потърсила парите, след като фирмата не е изпълнила ангажимента, разкрива по-рано Антикорупционният фонд (АКФ). В разследването се твърди, че са изсечени около 5 хиляди дървета дъб и бук. Оценката на изсечената дървесина според АКФ е около 500 хил. лева, което е точно цената, за която Върбакова купува земята от общината.

Сега новият кмет на Пазарджик Петър Куленски от "Продължаваме промяната - Демократична България" заговори за "организирана престъпна група", която е присвоила "хиляди декари земеделска земя" в землищата на селата Сбор и Априлци за изграждането на фотоволтаични централи.


Много собственици, много интереси

Изграждането на такъв парк за производство на ток се оказва нелека задача, тъй като полетата край пазарджишките села Сбор и Априлци имат много собственици - част от тях не искат да продават, а други са трудно откриваеми, пише изданието.

Справка в Имотния регистър на "Свободна Европа" показва, че през 2022-2023 фирмата на Върбакова започва ударно да придобива имоти.

Както проверката на документите показвала, придобиването на земя от фирмата на Върбакова е ставало по няколко начина - чрез редовни сделки с хора, които са се съгласили да продават, както и чрез констативни нотариални актове. А че соларният парк на Върбакова расте с бързо темпо, сочели и сателитни снимки от Google.

Освен ниви и градини "Риал Стейтс" придобил и общинските пътища до тях с решение, взето в края на 2022 г. То е било по предложение на тогавашния кмет Тодор Попов, като е било одобрено от Общинския съвет.