Каква помощ да очакваме от депутатите? Ильо Войвода го е казал преди 130 години

Актуални новини
13:26 - 01 Април 2020
2492
Каква помощ да очакваме от депутатите? Ильо Войвода го е казал преди 130 години

В дните на социална изолация и икономически колапс малкият бизнес и хилядите безработни очакват помощ от държавата. Какво ще се случи по всяка вероятност ни показва едно писмо на Ильо Войвода от края на 19-и век, във връзка с размера на пенсията му.

Старецът е от малкото поборници, доживели независимостта на България. Когато е на 91 години обаче, работата опира дотам, че е принуден да напише “кърваво” и гневно писмо до “своите” в Народното събрание, защото посягат на пенсийката му заради финансова криза, припомня сайтът Лентата. Ильо дори не пише, заради немощ и непознаване на буквите, а диктува. Датата е 12 декември 1896 г.

До Прошетарната комисия на Народното събрание

“Господин председателю! Господа народни представители! Умът ми не стига и аз не мога достатъчно да се начудя и разбера защо става това нещо? Защо ми се отнема кървавият залък от устата, половината от който аз употребих да прехранвам нещастната си съпруга! Може би това се прави за икономия? Но в такъв случай не уже ли моето мило отечество е достигнало до такова мизерно положение, щото без друго да се подкрепи, от моята кървава пенсия трябва да се откъсне, та да излезе от това положение? Ако е така, тогава проклети да бъдат заедно с мен всички ония, които са работили за свободата на това отечество, което още в пелените на своя зародиш и в първите си младенчески години е достигнало до такова безизходно и окаяно положение - до банкрутство.