Какви ще бъдат предстоящите политически решения през 2024 г. : Коментар на политолози

Темата анализират Цветанка Андреева и Светослав Малинов

Политика
14:27 - 04 Януари 2024
1846
Какви ще бъдат предстоящите политически решения през 2024 г.: Коментар на политолози

Изминалата политическа година и предстоящите решения през 2024 г. коментират политолозите Цветанка Андреева и Светослав Малинов в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Андреева посочи, че решението за влизането на страната в Шенген е съществена стъпка напред. Малинов смята, че изминалата 2023 г. трябва да бъде обявена за успешна и в политически, и в икономически план. Той допълни, че Европа е успяла да се справи в енергиен план без руските доставки.


Андреева смята, че министрите от настоящото правителство ще бъдат ревизирани, а ГЕРБ имат право на смяна, тъй като ще носят отговорност. „Тази смяна няма да е съпроводена с драматизъм“, допълни тя. Малинов смята, че „няма да си отидат тези, които заслужават, а тези, за които се договорят и понякога са неудобни“. Той е оптимист, че управниците ще се справят с предизвикателствата, а „опозицията вече е безпомощна“.

Андреева е на мнение, че президентът Румен Радев ще продължи да критикува властта и да оспорва евроатлантическото мнозинство. По нейни думи, точно заради това той е консолидиращ фактор за управляващото мнозинство. Малинов смята, че Радев се е „озлобил срещу мнозинството“ и ще продължи с тази политика. Той смята, че коалиционно споразумение като формална коалиция не е полезно и няма да се случи. „Ако ротацията се осъществи успешно вече е коалиционно споразумение, което може да бъде и разписано“, допълни той.

Андреева посочи, че ДПС няма да искат министерски постове, „за тях е добре да са факторът, който държи мнозинството и на който се държи евроатлантическата коалиция“. Малинов каза, че критиката към ДПС е, че са се превърнали в „комбинация между политическа и бизнес корпоративна организация“. Той допълни, че може да има много съпредседатели в партията, но лидерът е само един.