Какви важни решения взеха лекарите на извънредния си събор

Цялата философия на Анекса към Националния рамков договор е да прехвърли тежестта от болничната към извънболничната помощ, обясни д-р Николай Брънзалов

Здраве
20:57 - 18 Февруари 2024
3293
Какви важни решения взеха лекарите на извънредния си събор

8 милиарда лева е бюджетът на НЗОК за тази година. Те ще бъдат харчени по по-добрия начин, увери в предаването „На фокус” заместник-директорът на Управителния съвет Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

„Цялата философия на този Анекс към Националния рамков договор е да прехвърли тежестта от болничната към извънболничната помощ. По-просто – на пациентите да не им се налага да пролежават по клинични пътеки, а в еднодневна амбулаторна процедура да се вършат нещата, които могат да се свършат по този начин”, заяви д-р Брънзалов.

По отношение на ЯМР, той призна, че до момента се е чакало, но не чак с месеци. „Имаше една административна спънка. Колегата в извънболничната помощ, ако прецени, че даден пациент се нуждае от ЯМР, трябва да напише писмо до касата, която след време да му отговори. Обикновено отговорът беше утвърдителен. Сега специалистите от извънболничната помощ ще имат определен брой изследвания като ЯМР, за които няма да имат нужда да пишат писма”, обясни д-р Брънзалов. Така вече ще може на следващия ден да се отиде на ЯМР.

Бръзналов обясни, че в профилактичния пакет се включват много повече изследвания и скрининги.

Брънзалов коментира случая „Даная” и изнесените записи.

„Това предизвика в мен неприятни емоции в две насоки. Първо, че това се случва, за което е сезирана Столичната комисия по професионална етика. Когато са готови ще дадем официално становище”, каза д-р Брънзалов. „Второ не знам доколко е правилно да се изнасят такива неща в медиите, там са се събрали лекари”, коментира той.