Какво е Мовембър и защо не е просто мода

Знаете ли защо през ноември срещате все повече мъже с добре оформени мустаци?

Нещо за четене
12:00 - 31 Октомври 2019
9571
Какво е Мовембър и защо не е просто мода

Наближава месецът, в който мъжете зарязват самобръсначките и пускат мустаци, за да подкрепят каузата за информираност за мъжките здравословни проблеми.

Мовембър е съвременно мъжко движение, което популяризира грижата за мъжкото здраве и набира средства за борба с най-коварните болести сред мъжете - рак на простата и рак на тестисите. Името му се формира от съкращението за мустаци на английски „МО“ (mouctache) и името на месец ноември.

Движението се ражда спонтанно в Мелбърн, Австралия, през 2003 г., когато няколко приятели решават да възродят идеята за добре поддържания мустак. Тя бързо прераства в кауза за грижа за мъжкото здраве. Основното послание на Мовембър е да насърчи мъжете да правят по-често профилактични прегледи, които много често пропускат или неглижират. Ежегодно инициативата набира и средства, които дарява за лечение на онкоболни мъже по целия свят.

След възникването си идеята много бързо набира популярност по света. Днес тя има последователи в десетки държави и благотворителните кампании са набрали стотици милиони долара.

В България Мовембър се отбелязва от около 7-8 години, признак за което са и все по-често срещаните мъже с добре оформени мустаци по улиците. Инициативата успява да привлече вниманието на мъжете към тяхното здраве, защото през последните години именно благодарение на нея и на кампаниите за безплатни профилактични прегледи са открити случаи на заболяване в съвсем начален стадий, когато лечението е сигурно.

Правилата за участие са прости. На 1 ноември мъжете трябва да са с гладко избръснати лица, по които да пускат мустаци през целия месец. Брадите и съединяването на мустаците с бакенбардите са забранени, но пък формата на окосмението на горната устна на участниците е по техен личен избор.


Ето и няколко интересни факта за мустаците:

1. По мъжкото лице има между 10 000 и 20 000 косъма, а средният мустак съдържа около 600.

2. Средният едномесечен мустак може да задържи 30 милилитра течност, преди тя да изтече по лицето на собственика му. Това са 10% от чаша с бира.

3. Легендарният учен Алберт Айнщайн е поддържал мустаците си в продължение на 50 години.

4. Първият известен мъж с мустаци е персийски конник 300 години пр. Хр.

5. През 1967 г. "Бийтълс" раздават картонени мустаци заедно с албума си "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band"

6. Мустакът на американския актьор Бърт Рейнолдс има собствена страница във Фейсбук.

7. Мъжете с мустаци ги докосват средно по 760 пъти на ден.

8. В Юрика, САЩ, е забранено със закон да целуваш жена, ако имаш мустаци.

9. На американските пехотинци им е забранено да имат мустаци, по-дълги от 1,75 см.

10. Най-дългият регистриран мустак принадлежи на индиец и е 4,3 метра.