Повечето мъже не знаят нищо за простатата си

Здраве
11:55 - 31 Октомври 2019
4201
Повечето мъже не знаят нищо за простатата си

Знаете ли какво прави простатата?

Ако сте отговорили с не — не сте сами. Според ново изследване само един на всеки четирима мъже над 50-годишна възраст знае каква функция изпълнява простатата им, въпреки че това е съществено за тяхното здраве, особено с напредването на възрастта.

Простатата е с размерите на кестен, разположена е между основата на пениса и ректума. Жлезата е част от мъжката репродуктивна система и е отговорна за доставката на семенна течност, която се смесва със сперматозоидите, помагайки им да оцелеят при пътуването им от тестисите. Различни състояния могат да засегнат простатата, включително уголемяване (хипертрофия) и рак.

Проучване, проведено от изследователи от Европейската асоциация по урология и Boston Scientific, анкетира повече от 3000 мъже на възраст над 50 години във Великобритания, Германия и Франция. 10-въпросната анкета проверява колко често мъжете изпитват определени симптоми и колко дълго ще чакат, преди да се консултират с лекар.

Изследователите откриват, че само един от всеки четирима мъже е бил в състояние да идентифицира правилно основната функция на простатата, докато най-често се разпространяват различни погрешни схващания за здравето на простатата, по-специално въпроси, свързани с уголемената простата, доброкачественото увеличаване на простатата и хиперплазия. Само една трета от анкетираните успяват да идентифицират правилно тези разстройства.

Каква е основната функция на простатата?

Трима от всеки четирима мъже над 50-годишна възраст не знаят каква е основната функция на простатата

„Резултатите са тревожни, особено след като проучването е насочено към мъже във възрастовата група, които най-вероятно страдат от състояния, свързани с простатата, като рак на простатата и уголемена простата“, обяснява в изявление урологът Хайн Ван Попел. Тези състояния и тяхното въздействие върху медицинската практика стават само по-важни поради застаряващото население.

С напредване на възрастта простатата бавно расте, но ненормалното увеличаване може да бъде причина за медицинско безпокойство. Само един на всеки шест респонденти е бил наясно с това. Въпреки че причината му е неизвестна, лекарите смятат, че тя може да бъде свързана с хормонални промени, които идват със стареенето. Почти половината от мъжете на възраст между 50 и 60 години не са успели да разпознаят свързаните симптоми, които могат да включват внезапно желание за уриниране, напрежение или болезнено усещане при уриниране и често нощно уриниране. Дори леките симптоми могат да влошат качеството на живот и са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

Повечето мъже казват, че рядко обсъждат тези проблеми с членовете на семейството или с техните жени партньори, нещо, което изследователите казват, че трябва да се промени.

„Предишни изследвания показват, че жените всъщност знаят повече за здравословните проблеми на мъжете, отколкото мъжете. Ето защо, ние насърчаваме мъжете да обсъждат урологичните си симптоми и състояния с партньори или семейства, както и да посещават специализирани здравни специалисти като уролози“, казва Ван Попел.

Повече от половината от анкетираните са заявили, че ще говорят със своя общопрактикуващ лекар по въпросите, свързани с уринирането, като само една четвърт съобщават, че ще потърсят в Гугъл повече информация за техните симптоми.

Повечето мъже трябва да започнат да ходят на годишен преглед на простатата на 50-годишна възраст или дори по-рано, ако фамилната анамнеза го подсказва.

А знаете ли какво е Мовембър и защо не е просто мода и каква е причината през ноември да срещате все повече мъже с добре оформени мустаци? Прочетете ТУК.