Какво прави британците щастливи?

За доброто им настроение би било достатъчно Доналд Тръмп да се оттегли от поста си и Брекзит да бъде отменен

Любопитно
13:32 - 07 Август 2019
2007
Какво прави британците щастливи?

Едва девет процента от британците се определят като "извънредно щастливи". Какво би направило жителите на Острова по-доволни от живота? Отговор на този въпрос дава ново проучване, цитирано от в. "Дейли стар". Допитването, обхванало 2000 души, показва, че една трета от тях биха се почувствали по-щастливи, ако моретата и океаните бъдат почистени от пластмасови отпадъци. 

Други признават, че за доброто им настроение би било достатъчно Доналд Тръмп да се оттегли от поста си, Брекзит да бъде отменен или по-добри хора да управляват водещите страни в света. Британците споделят, че нивата им на щастие биха се повишили, ако получават подаръци, ако кожата им постоянно изглежда добре, ако някой друг предложи да готви вместо тях, ако летата бъдат по-дълги, а зимите - по-топли. 

"Срамота е, че под 10 процента от хората могат да сложат ръка на сърцето си и да заявят, че са извънредно щастливи. Далече сме от това да променим света и да разрешим наболелите проблеми, но има толкова малки неща във всекидневието, които могат да ни накарат да се почувстваме по-добре. Понякога дребните промени са от голямо значение", казва Дейвид Кук от компания "Baxi", по поръчка на която е направено допитването. 

Нагласата към щастие обаче наистина се оказва отражение на случващото се в глобален мащаб - 70 процента от анкетираните казват, че като цяло доброто им светоусещане е повлияно от нечия пагубна политика или от глобалното затопляне.
За 67 процента "убиец" на доброто настроение е лошото време. 

Петдесет процента от анкетираните са готови напълно да променят живота си, ако това ще доведе положителни резултати. Допитването разкрива още, че за 40 на сто от британците щастието е по-важно от богатството.

Най-щастливи поданиците на Нейно Величество биха се почувствали, ако спечелят от лотарията, ако заминат на почивка или ако намерят банкнота от пет лири в джоба си. За някои би било истинско щастие котка или куче да се настани в скута им, да имат възможността да стават сутрин с един час по-късно, да гледат любимото си предаване, да слушат любимата си песен, да почетат любимата си книга, да похапнат торта или шоколад, да не се потят в жегите или просто да се усмихват на непознати по улиците. 

Сред нещата, които биха направили британците по-щастливи, са също спечелването на нова кола, получаването на бонус или повишение в службата, непрекъснатият сън през нощта, по-ненатовареното движение по улиците, забраната на ядрените оръжия, възможността за по-ранно пенсиониране, по-евтината бира, липсата на изплюти дъвки по тротоарите.