Какво празнуват бенгалските тигри Киафа и Нарцис в столичния зоопарк?

Общество
15:00 - 29 Юли 2024
931
Какво празнуват бенгалските тигри Киафа и Нарцис в столичния зоопарк?

Днес честваме международния ден на тигрите, напомнят от Софийския зоопарк.
Отбелязва се от 2010 г. с цел да се обърне внимание на международната общественост, че тигрите са застрашен вид и изчезват с бързи темпове от дивата природа поради бракониерство и загуба на местообитания. Бракониерите търгуват с всички части от животното, заради широкото им приложение в източната медицина, отбелязва БНР.

В миналото тигрите са обитавали цяла Азия. Популациите на различните подвидове тигри в естествените им местообитания е намаляла с 95% през последните 100 години. В зоологическите градини по света живеят повече тигри, отколкото в природата. Този факт дава надежда, че видът няма да изчезне напълно, тъй като там се поддържат резервни, генетично чисти популации от тези изчезващи големи котки.

Сибирските, бенгалските и индокитайските тигри са със статут на застрашен вид. Яванските, каспийскияте и балийските тигри, са със статус изчезнали в дивата природа, и то по вина на човека.

В Софийския зоопарк живеят бенгалските тигри Киафа и Нарцис. Те са бяла форма на бенгалския тигър и са брат и сестра. Родени са в унгарски зоопарк. Много са игриви и обичат да плуват и да си играят във водата. Белите бенгалските тигри са изключително редки в природата. Цветът им се дължи на генетична мутация. Светлата им окраска в природата ги прави твърде забележими, което им пречи при ловуване.