Какво се случва?! Краставиците поскъпнаха с 2 лева за няма и месец

Причината за увеличението на хрупкавия зеленчук са фермерските протести, обхвалани Европа

Актуални новини
23:03 - 15 Февруари 2024
3705
Какво се случва?! Краставиците поскъпнаха с 2 лева за няма и месец

Близо с 2 лв. скочи цената на краставицата за няма и месец! От началото на фермерските протести досега,цената на хрупкавия зеленчук направо излигна. В кварталните магазини зарзаватът върви между 5,50 и 6 лв. за кг, а на накои сергии са дори по 7 лв.! В края на миналата седмица според бюлетина на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) има цялостно поскъпване на зеленчуците, предимно оранжерийния внос.

Статистиката показва, че кило домати на едро в края на седмицата са се покачили до 3,56 лв./кг,  кило краставици до 3,45 лв./кг, а картофите до 1,28 лв. на едро. Справка за цените на дребно през февруари миналата година показва, че средната цена на краставиците е била около 5 лв. за кг, като изключим един огромен пик от 8 лв. за кг на едро, отбелязан на Нова борса-Бургас. 

Не може да се каже, че фермерските протести са причина за поскъпването, е мнението на всички по веригата от оранжерийни производители до търговци. Някои от тях обаче не изключват възможността отделни сергии в по-богати квартали да използват нестабилната ситуация, за да надуват числата.  

Доставчици на дребно в района на Южния парк в София обясниха пред в. „Телеграф“, че основната причина за поскъпването през февруари на тези зеленчуци е като цяло липсата по това време на български оранжерийни краставици и домати, които да се противопоставят на доставките отвън. Могат да се намерят и родни, но те са много малки количества, а най-голямата оранжерия в страната изнася основно за Холандия от дълги години насам, въпреки че нейни продукти могат да се намерят в някои супермаркети в момента. 

Причината за поскъпването на другите плодове са разходите за съхранение в хладилници, като за ябълките и крушите например, което всеки месец ги оскъпява.  

На нашия пазар през зимата най-предпочитани като вкус и качество са гръцките краставици, единодушни са продавачи. Има и турски, които са по-евтини, но не издържали на качеството на гръцките. Според тях заради скъпата енергия и торове фермерите покачват цените, а вероятно едрите доставчици слагат по 10-12 евроцента надценка на кило. Според български оранжерийни производители обаче тези, които доставят за големи магазини, от няколко години не са си покачвали цените, на които изкупуват от тях, въпреки че цените на щандовете растат. 

В последните години към отглеждането на краставици в Западна Европа има огромен интерес, сочат анализаторите на пазара, защото се оказва доходоносен зеленчук особено в зимните месеци. Търговци разкриха с чувство за хумор, че тя се смята за „леката жена“ сред зеленчукопроизводителите. Причината е, че ако днес килограм може да върви по 6 лв., то утре да се срине на 2 лв., ако времето се затопли, защото тя обилно почва да ражда, но на следващия ден изведнъж да спре, ако стане студено и това я прави твърде непредвидима.