Какво се случва с тялото ни, ако ядем диня всеки ден ?

Здраве
17:53 - 13 Август 2025
2772
Какво се случва с тялото ни, ако ядем диня всеки ден?

През летните жеги, когато дините са узрели, не си отказвайте удоволствието да хапнете парче или две. Дините помагат за поддържане на водния баланс, полезни са за сърцето и тонуса на кожата. Можете да се насладите на динята по различни начини - да я ядете такава, каквато е, да я добавяте към салати или да си правите летни смутита на нейна основа, споделиха експерти пред изданието „Марта Стюарт“ .

Диетологът и автор на готварски книги Мика Сива казва, че динята е чудесна за борба с дехидратацията, един от големите проблеми на летните месеци. Дините са около 92% вода, което ги прави чудесен източник на течности. Диетологът и учител по кулинарни изкуства Сюзън Грийли добавя, че освен значителна доза вода, динята съдържа и важни минерали като калий, фосфор и магнезий.

А водата, съдържаща се в динята, дава усещане за ситост и може да се превърне в тайно оръжие за отслабване и контрол на теглото.

"За тези, които търсят по-интересни, освежаващи варианти за утоляване на жаждата, без да добавят много калории, динята и сокът от диня са чудесен избор“, казва Грийли.

Една порция нарязана на кубчета диня съдържа около 46 калории. Сива добавя, че в сравнение с други плодове, динята е храна с по-ниско съдържание на калории, която благодарение на високото си съдържание на вода ще ви помогне да се чувствате сити.

Тя казва още, че динята е богата на витамини А и С, антиоксиданти, които играят важна роля за здравето на кожата и имунитета. Те също така са разтворими, което насърчава здравето на кожата и подпомага храносмилането, което се подкрепя от проучване за ефекта на витамините върху здравето на кожата.

Ползи от динята за сърдечната функция

Въпреки че съдържанието на фибри в динята е сравнително ниско - около 0,4 грама на 2/3 чаша - другите й хранителни вещества я правят ценен източник на хранителни вещества.

"Сокът от диня е добър източник на съединения като аргинин, цитрулин и ликопен, които имат кардиопротективни свойства“, казва Грийли.

Специализирано проучване е доказало, че аминокиселината L-цитрулин, която се съдържа предимно в динята, подобрява спортните постижения. Най-високата концентрация е в бялата кора, казва Грийли. В тялото цитрулинът се метаболизира в есенциалната аминокиселина аргинин. Той е от решаващо значение за синтеза на азотен оксид, молекула, която регулира съдовия тонус.

Динята съдържа и ликопен, мощен антиоксидант. Други източници на този естествен червен пигмент включват домати, розов и червен грейпфрут и гуава. Но динята съдържа около 40 процента повече от този фитохимикал, отколкото червените домати.

"Ликопенът може да подобри нивата на липидите и кръвното налягане и може да предпази от някои видове рак“, посочва Грийли.

Как да ядем диня правилно

И макар дините да са богати на фибри, част от тях се губят, когато се изцеждат. Грийли казва, че той запазва достатъчно аминокиселини и антиоксиданти, за да бъде полезен. Сокът обаче е по-концентриран и по-сладък от същото количество цяла диня. Затова е най-добре да се яде диня на хапка. Кората и семките също са годни за консумация. Кората може да се маринова или захаросва, а семките могат да се пекат.

Защо не трябва да ядете само дини

В социалните мрежи стана популярна нова тенденция, при която хората ядат само дини в продължение на няколко дни и говорят за преживяването си. Основната им цел е бързо да отслабнат. Но диетолозите предупреждават, че ефектът от подобно отслабване няма да трае дълго и ще нанесе повече вреда на организма, отколкото полза.