Какво трябва да махнете от кухнята си... веднага!

Актуални новини
17:06 - 09 Март 2021
4899
Какво трябва да махнете от кухнята си...веднага!

Кухнята е много важна част от дома, в нея се приготвя храната, която събира семейството около трапезата. Ето защо кухнята трябва да е във възможно най-подреден и чист вид.

Как да стане това?

Пособия за еднократна употреба

Ако имате такива, изхвърлете ги. Използвайте ги и ги хвърлете директно в коша. За предпочитане е повече да не купувате такива неща. Ще спестите пари, а и ще се погрижите за околната среда.

Пакети със сосове или други храни от менюта за вкъщи

Огледайте шкафовете си. В тях може да видите забравени пакетчета със соев сос, уасаби или други подобни остатъци от храна, поръчана за вкъщи, по-добре ги изхвърлете.

Надраскани незалепващи тигани

Съдове за готвене с незалепващо покритие, което е нарушено, са вредни и опасни за здравето. Нямат място в шкафовете ви, защото само ви пречат, а и употребата им е опасна.

Хигиена в кухнята – кое е основното?

Стари гъби за миене

Гъбите за миене на съдове трябва да се сменят редовно.

В тях се развъждат бактерии и микроби, които застрашават здравето. Ако гъбата е видимо стара и с разрушена структура, то е трябвало отдавна да я смените. Направете го сега.

Стари подправки

Във всеки кухненски шкаф има залежали стари подправки. Прегледайте ги и изхвърлете тези, които са седели отворени дълго време. В тях може да има микроби или яйца на насекоми.

Други неща с изтекъл срок

Прегледайте за още продукти с изтекъл срок, които иначе са с дълга трайност. Сред тях обикновено са паста, ориз, брашно, бобови. Някои от тях може да се окажат развалени или пълни с насекоми.

Ненужна посуда

Ако имате стара посуда, която не ползвате, можете да я дарите на някого, който има нужда от нея.

Освободете място за нови неща, с които да подобрите и енергията в кухнята си.

Найлонови торбички

В шкафа под мивката обикновено хората държат пликчета от пазар, които след това ползват за различни цели. Ако сте прекалили с трупането на пликове, освободете се от част от тях.

Стари готварски книги

Ако не използвате старите готварски книги, които държите в кухнята, по-добре ги изхвърлете вместо да събират прах, който да попада в ястията ви.

Освежители за въздух

Ароматизаторите са особено вредни, най-вече в кухнята, където аерозолните им частици попадат в храната. Не ползвайте такива продукти. Ако имате такива, изхвърлете ги. Има натурални начини за ароматизиране на кухнята и дома, които са безопасни и по-ефективни.