Какво трябва да знаем за болничния по време на празници?

Много е важно да знаете, че НОИ изплаща само работните дни

Новини
21:45 - 26 Април 2024
4762
Какво трябва да знаем за болничния по време на празници?

Идват серия празнични дни, но сте болни или за лош късмет изненадващо се разболявате. Ще получите ли обезщетение за тези неработни дни и ще има ли прекъсване на болничния ви?

Много е важно да знаете, че НОИ изплаща само работните дни. Тоест когато в месеца има много официални празници, както например е през месец май, ние няма да получим парично обезщетение за тези дни. Същото важи и за събота и неделя. Или иначе казано, болничният през май ще ви излезе крайно нерентабилно.

В разпоредбата на чл. 6, ал. 5 от Наредбата за медицинската експертиза е регламентирано, че неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност.

Не забравяйте също така, че първите 3 дни от болничния се заплащат от работодателя, като обезщетението е частично - ще получите 70 % от брутното си възнаграждение.

Следващите дни от болничния се поемат от общественото осигуряване - 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за общо заболяване и 90% за трудова злополука и професионална болест.

Също ви напомняме, че изплащането на болничните не става веднага. Първо работодателят трябва да подаде данните в НОИ, които от своя страна изплащат обезщетенията за временна неработоспособност по утвърден график.

Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява съответно в амбулаторен лист, медицински протокол на ЛКК или експертно решение.

Необходимо е да се има предвид, че цитираната разпоредба регламентира компетентността на здравните органи за издаване на болнични листове. От посочената разпоредба следва, че е налице нарушение на чл. 13, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, когато са издадени два болнични листове за временна неработоспособност, по единия от които отпускът изтича непосредствено преди почивните или празничните дни, или другия законоустановен отпуск, а по другия болничен лист, макар и първичен, започва непосредствено след тях и сборът от дните в отпуск е повече от 14 дни.

Обръщаме внимание, че дните за временна неработоспособност поради карантина не се включват в 14-те дни непрекъснат отпуск по болест разрешен еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина.

Неправилно е издаден и болничен лист след празничен или почивен ден, когато преди този ден лицето е било във временна неработоспособност със същата диагноза и съответния празничен/почивен ден не е включен в болничния лист.