Какво трябва да знаете, ако се връщате от чужбина след 1 април

Очаква ви 10-дневна карантина, ако не представите нужните документи

Нещо за четене
11:48 - 02 Април 2022
7476
Какво трябва да знаете, ако се връщате от чужбина след 1 април

Наред с отмяната на повечето COVID ограничения в страната, от 1 април се въвежда промяна и в реда за влизане в България на чужденци и българи, завръщащи се от чужбина.

Ето какво трябва да знаете, ако ви предстои пътуване зад граница и връщане обратно в страната.

Какви COVID документи трябва да представите на границата

Според новата наредба на здравното министерство се отменят цветовите зони (зелена, оранжева и червена) и всички пътници трябва да спазват еднакви изисквания, независимо откъде пристигат. На практика, още от 10 март няма разлика в правилата за различните зони, макар държавите все още да бяха определяни по цветове.

От 1 април всички чужденци и българи, преминаващи границата на България, трябва да имат един от трите документа:

1. Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация - сертификатът важи 270 дни (9 месеца), след което се изисква документ за поставена бустерна доза.

2. Валиден документ за преболедуване - документ за преболедуване е положителен PCR или бърз антигенен тест, като валидността му е от 11-я до 180-я ден от датата на изследването.

3. Отрицателен тест - тези, които влизат в страната с тест, трябва да имат отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, или бърз тест, направен до 48 часа преди влизане в страната.

Правила за карантина

Ако не представите нито един от посочените документи, ще бъдете поставени под 10-дневна карантина. Най-рано на третия ден (72 часа след пристигането в страната) може да си направите PCR или бърз антигенен тест. Ако резултатът е отрицателен, карантината се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Правила за децата

За деца до 12 години не се изискват никакви документи при преминаване на границата и те не се поставят под карантина. За децата от 12 до 17 години ваксинационният сертификат е безсрочен и не се изисква поставена бустерна доза след 270-я ден.

Валидност на новите мерки

Мерките са в сила поне до 15 май, когато при промяна се очаква нова заповед на здравното министерство, пише dir.bg.