Какво ви чака, ако спрете алкохола?

Здраве
21:57 - 14 Юли 2020
16911
Какво ви чака, ако спрете алкохола?

Чаша червено вино вечер, редовна бира след работа и между другото – една-две водки – алкохолът е доста по-опасен отколкото смятате, пише Business insider.

Но как се отразява на тялото ви, ако напълно спрете да пиете?

1. Може да отслабнете

След като спрете алкохола, може да забележите, че започвате да сваляте килограми. Това не е изненада, като имате предвид, че алкохолът съдържа много калории, особено когато става въпрос за напитки с добавена захар. Ако заместите алкохолните напитки с вода, ще консумирате по-малко калории, което означава, че с времето ще губите все повече килограми.

Проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, сочи, че участниците, които пият алкохол поне веднъж в месеца, е 42% по-вероятно да натрупат килограми.

2. Кожата ви става по-чиста

Американската академия по дерматология (ADD) установява, че консумирането на алкохол има пряк ефект върху кожата. Както отбелязва в официалния си уебсайт: „алкохолът причинява дехидратация на кожата и с времето я уврежда.“

3. Сънят ви се подобрява

Освен, че когато пиете алкохол, спите до по-късно и имате махмурлук, който ви кара да се чувствате невероятно изморени, алкохолът се отразява и на съня. Дори и да заспите бързо след като сте си пийнали вино, алкохолът може да се отрази на качеството на съня. Според проучване, озаглавено Alcohol and Sleep I: Effects on Normal Sleep, алкохолът може да попречи на дълбокия сън, което означава, че не се събуждате свежи, без значение колко дълго сте спали.

4. Черният ви дроб ще се почувства по-добре

Един от най-големите проблеми, които алкохолът причинява е, че уврежда черния дроб. Черният дроб е органът в който алкохолът се обработва и разгражда. Джейк Дойч, основател и директор на CURE Urgent Care clinic, споделя за женското списание Women’s Health, че онези, които пият от време на време не бива да докосват алкохол повече. „Черният дроб прави огромни усилия. Няколко напитки на ден може да се окажат равностойни на тежък алкохолизъм. Постоянното усилие на черния дроб и храносмилателния тракт може да доведе до язви, панкреатити и цироза.“

5. Рискът от рак намалява

Преимущество ако спрете алкохола е, че рискът от рак намалява. Когато хората мислят за ефекта от алкохола върху здравето, те се сещат само за ефекта върху черния дроб. Но, според уебсайта Drinkaware алкохолът се свързва със седем  вида рак. Тук спадат колоректален рак, рак на гърдата, рак на ларинкса, на черния дроб, на устната кухина, на хранопровода и на гърлото.