Калфин: Главчев външен министър е като Гонзо шеф на Сметната палата

Това правителство може да остане по-дълго, смята бившият дипломат номер едно

Политика
17:00 - 22 Април 2024
4581
Калфин: Главчев външен министър е като Гонзо шеф на Сметната палата

"Външната политика е много професионална дейност и с цялото ми уважение уважението към Главчев - той е добър счетоводител, одитор и икономист - но има ли компетентностите? Все едно председателят на БФС да управлява Сметната палата. Трябва човек с голяма компетентност, ако човек си познава компетентностите, не би се хванал.

Рокадите в Министерство на външните работи и назначаването на служебния премиер Димитър Главчев и за дипломат №1 на България показват липса на доверие и ниска мотивация в администрацията".  

Така бившият външен министър Ивайло Калфин определи рокадите в служебния кабинет в интервю пред БНР. "Там има и двама зам.-министри, които са външни за системата. Рисковете са големи, а най-малкият проблем е провеждането на изборите в чужбина", допълни той.

"Външният министър трябва да участва в срещата на външните министри, Главчев има ли компетентност и езикови умения, или ще изпраща някого от негово име. Външната политика се случва до голяма степен в индивидуални разговори. Руският език няма да му помогне много в тази среда. Но езиковите умения са най-малкото. Външната политика не е нещо, на което да се гледа леко и само за избори", коментира Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че тази рокада става във важен момент в международната ситуация и напрежение около нас: "Трябват ни хора, които знаят как да реагират в определени ситуации и бързо". Бившият външен министър призна: 

"Рокадите са много сложен въпрос, чудя се как да коментирам. Няма логика това, което се случва. Това е подигравка с цялата дипломатическа служба. Дипломацията има нужда от човек - професионалист и там има голям избор. Тезата, че всеки може да застане начело на Външно или на всяко друго министерство, не е добра". 

Най-малкият проблем на МВнР е вотът.  Калфин прогнозира, че това правителство може да остане по-дълго и не мисли, че Главчев е човек, който може да води външната ни политика.

Бившият външен министър смята, че зад рокадите във МВнР се крият други проблеми и нямат нищо общо с българската дипломация. "Няма нито един аргумент Външно министерство да бъде нещо спорно, защото няма спорове по външната политика и има единомислие в държавата по нея. Очевидно е, че интересите са някъде другаде и външно се използва за прикриване", подозира той.

И се изказа ласкаво за отстранения днес външен министър Стефан Димитров: 

"Той е един от добрите ни дипломати. Няма как да смени доктрината и външната политика на България. Той поддържа българската политическа позиция. Историите, че не си вдига телефона, е за хора, които не познават как работи Външно. Ако някой го е търсил, да го е намерил".

Калфин се надява да се намери новото нормално и прогнозира, че този служебен кабинет ще остане по-дълго, защото едва ли ще има промяна на политическата картина след изборите, за да се направи редовен кабинет. И предупреди: "Отвън България изглежда нестабилно. Европейските държави се занимават с реални проблеми и вървят напред, ние се занимаваме със себе си".