Калфин защити руската и китайската ваксина

Новини
10:23 - 01 Март 2021
1482
Калфин защити руската и китайската ваксина

Отворена е възможността да се преговаря и за други видове ваксини. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио "Фокус" Ивайло Калфин член на АБВ и бивш външен министър.

Той допълни, че всяка една държава е свободна да договаря каквито иска ваксини, стига да мине по установения ред. Ивайло Калфин уточни, че никой в България не е пречил за договарянето на китайски и руски ваксини.

„Разбира се, те могат да влязат на пазара, като всяко едно лекарство – с разрешение на Агенцията по лекарствата. Това не го прави държавата, предполагам, защото не иска да поема отговорност. Защото и за тези ваксини, които в момента се правят, знаете, че се попълва един формуляр, в който се казва, че по собствено желание и на собствена отговорност се ваксинираме, но все пак има една Европейска агенция, която всички я повтарят, като мантра – щом са позволени от Европейската агенция, всичко е наред“, допълни той.

„Никой не пречи на Българската агенция по лекарствата да разгледа и евентуално да допусне до пазара руската или китайската ваксина. Проблемът може да се реши на национално ниво, както някои европейски страни в момента го правят, като се има предвид, че процедурите са максимално ускорени заради обстоятелствата“, заяви той. Според Ивайло Калфин Българската агенция по лекарствата не иска да поеме отговорност и да даде разрешение без мнението на Европейската агенция.