Калифорния въвежда система за ранно предупреждение за земетресение

Технологията дава на жителите преднина от 20 секунди

Общество
10:42 - 18 Октомври 2019
432
Калифорния въвежда система за ранно предупреждение за земетресение

Калифорния лансира първата в страната система за ранно предупреждение за земетресение, която открива сеизмични вълни и предупреждава жителите чрез приложение за мобилни телефони, преди Земята да е започнала да се тресе, предадоха Ройтерс и БТА.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, който призова жителите на щата да свалят приложението MyShake на годишнината от опустошителното земетресение в Лома Приета на 17 октомври 1989 г., увери, че системата е по-усъвършенствана в сравнение с използваните в Мексико и Япония.

"Цената на достъпа до живота се отъждествява с подготовката", каза той на пресконференция в Окланд, хвърляйки поглед към новия мост, който замени срутения при земетресението в Лома Приета, отнело живота на над 60 души в района на залива на Сан Франциско.

Системата, която ползва стотици сеизмични сензори, за да открие сеизмични Р-вълни, може да осигури на жителите 20 секунди, преди да започне земетресението. Това време може да се използва, за да се изключат газови инсталации или да се отворят вратите на асансьори.

Сеизмичните Р-вълни, които минават през вътрешността на Земята, идват преди повърхностните вълни и са с по-голяма честота по време на труса. Редица животни могат да почувстват Рвълните, отбелязаха от Американското геоложко дружество.