Калин Сърменов: Да се усмихнем и да се прегърнем в чест на Татяна Лолова

Сатирата отпразнува 90-годишнината на голямата актриса

Култура
10:53 - 14 Февруари 2024
1425
Калин Сърменов: Да се усмихнем и да се прегърнем в чест на Татяна Лолова

Сатиричният театър отбеляза 90-годишнината на Татяна Лолова във вторник вечерта със събитие, наречено „Празнуваме Татяна Лолова“.

Директорът на трупата Калин Сърменов обяви, че това е ден, в който трябва да се усмихнем и да се прегърнем, в чест на Татяна Лолова, която е била душата на театъра. Той „заплаши“ публиката, че ще говори дълго, защото приживе Лолова не давала на никого да говори по-дълго от нея.

Сърменов благодари на Георги Тошев, с когото са подготвили представлението, както и на БНТ, и на БНР, за да може публиката да се чувства „по-интимно“. Директорът на Сатирата разказа как Татяна Лолова отишла в Театър „София“, защото е „голяма драматична актриса и играе драматично“. Но тя изигра една роля и пак се върна при нас, каза с усмивка Калин Сърменов. 

С това представление искаме да погледнем какво се е случвало на сцената и зад кулисите, и да пресъздадем свят, който трудно се пресъздава, обясни директорът на Сатирата. 

Откъси от нейни диалози и монолози на Шекспир, Чехов, Маяковски, Дюренмат бяха изпълнени от актьори от сегашния състав на Сатирата. Те се редуваха с видео кадри с Татяна Лолова от края на 50-те години до наши дни.

Участваха актьорите Анджелика Джамбазова, Александър Григоров, Екатерина Георгиева, Елена Атанасова, Йорданка Стефанова, Лана Гекова, Мартин Каров, Михаил Сървански, Росица Александрова, Силвия Лулчева, Стефания Кочева.