Калин Сърменов: Неграмотните не трябва да гласуват!

Политика
11:30 - 04 Март 2021
6102
Калин Сърменов: Неграмотните не трябва да гласуват!

Актьорът Калин Сърменов смята, че неграмотните не трябва да имат право да гласуват. Мнението си той изрази във фейсбук, с което предизвика остра дискусия "за" и "против" подобно крайно предложение.

"Аз съм против неграмотните да гласуват, не може един, който не може да си напише името... да ми определя бъдещето", написа директорът на Сатиричния театър.

"Господин Сърменов, дано не се наложи да се аргументирате пред Комисията за защита от дискриминация", написа под поста на актьора режисьорът Лилия Абаджиева.

"В САЩ въпросът е решен с активната регистрация. Да се въведе и у нас, но с условие, че всеки желаещ да бъде вписан като гласоподавател да трябва собственоръчно да напише заявление и то да бъде заверено от служител", предлага познат на Сърменов.

"По тази логика 1/4 от населението без децата, не трябва да гласува", коментира друг.

"Грамотност, уседналост, платени данъци! Кога най-сетне ще има критерии за право на глас??!!! Не може само права да се искат. Първо да се изпълни дългът към обществото и тогава да се иска това общество да ти даде права!", подкрепят Сърменов стотици хора.

Българската Конституция от 1991 г. не въвежда образователен ценз за избирателите.