Калин Стоянов: Няма пари за щетите от бедствията, камо ли за превенция

До момента има 2 решения за отпуснати 63 милиона, обясни вътрешният министър

Политика
09:57 - 22 Юни 2023
3140
Калин Стоянов: Няма пари за щетите от бедствията, камо ли за превенция

Държавата не разполага с достатъчно пари, за да покрие щетите от бедствията. Това съобщи пред депутатите в НС министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

„Сумата, с която разполага междуведомствената комисия, е крайно недостатъчна. Няма за щетите камо ли за превенция. Предстои опис на щетите във Враца, за да може максимално бързо да постъпят исканията към нас. Една от общините е отпуснала помощ за 60 000 лева, но ние не сме получили заявка”, заяви Калин Стоянов.

„До момента има 2 решения за отпуснати 63 милиона, имаме останали 17 от тях. Имаме уверението на Асен Василев, че с новия бюджет ще има още 50 млн. и сумарно стават 130. Тя ще бъде разглеждана, като заявихме желание в бюджета сумата да бъде значително по-висока за 2024,  защото имаме заявена помощ за 512 млн.”, заяви Стоянов.

Все пак пари за справяне с бедствията от този месец ще има, защото ще се разглеждат с приоритет. 

„Остатъкът от сумата до момента 17 млн. плюс допълнителните 50 млн. считам, че ще се справим от бедствията през този месец.  Те ще бъдат приоритетно поети като ангажимент. Сумата е достатъчна”, заяви Стоянов.