Калин Стоянов: Отнехме 354 коли от пияни и дрогирани и намалихме жертвите по пътищата

Увеличихме приходите от глоби с над 40 %, обясни вътрешният министър в оставка

Актуални новини
15:34 - 08 Март 2024
1353
Калин Стоянов: Отнехме 354 коли от пияни и дрогирани и намалихме жертвите по пътищата

Отнехме 354 коли от пияни и дрогирани шофьори, увеличихме с 40% приходите от глобите за скорост, и закупихме нови камери. Така намалихме жертвите по пътищата. Така вътрешният министър Калин Стоянов отчете свършеното в неговото министерство в пост във фейсбук.

Ето и цялата публикация на Стоянов:
За изтеклите 9 месеца работихме усилено в няколко приоритетни направления, за да мога днес да споделя с Вас
следните факти:

Приоритет 1 – Пътна безопасност:
Към днешна дата в полза на държавата са отнети 354 автомобили на дрогирани или употребили алкохол шофьори. Това е сериозна превантивна мярка, която доведе до по-малко загинали на пътя.
Увеличихме приходите от глоби с над 40 % благодарение на успешното въвеждане на Системата за сигурно електронно връчване. Работим по това в процеса на връчване на електронни фишове и наказателни постановления да включим Жандармерията и Български пощи. Съвсем скоро ще бъдат оборудвани 300 полицейски автомобила с мобилни ПОС терминали, за да може всеки, който желае да си заплати глобата на място.

Закупихме 2 автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наличие на наркотици в кръвта. До края на април се очаква да дойдат още 4 апарата. В процедура сме по изграждане на още 4 лаборатории – в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.
Приключват 4 обществени поръчки за доставка на 273 камери за контрол на скоростта. Работим активно с МЕУ, така че съвсем скоро камерите на ТОЛ системата да отчитат средна скорост.
Завършихме процедурата и в края на март започва доставката на голям брой автомобили за пътна полиция, включително и високоскоростни.

Приоритет 2 – Противодействие на нелегалната миграция
Успяхме да овладеем нелегалната миграция със серия от действия:
Засилване контрола по границата. Поддържане на непрекъснат диалог с турската страна. Засилване на оперативно-издирвателната дейност по линия на противодействието на престъпни групи за трафик на мигранти.

Завършена е процедурата и предстои доставката на 360 броя високо проходими автомобили за Гранична полиция. Започнахме възстановяването на закритите структури на МВР в пограничните райони. Инициирахме процедура за отпускане на допълнителен щат за 1260 гранични полицаи.

С европейски средства и национално финансиране ще извършим техническо оборудване на държавната граница. Успешната мисия на експерти от ЕК през ноември 2023 г. отвори пътя на България за преговори и доведе до приемането на страната ни в Шенген.

Благодаря на всички, които спомогнаха всичко това да се реализира! Вярвам, че с общи усилия можем да надградим
започнатото и да направим много повече.