Калин Стоянов с тежки обвинения към главсека: Действията му увеличиха престъпността

Петър Тодоров е виновен за смъртта на шестимата полицаи и за още много случаи, заяви вътрешният министър

Политика
11:55 - 23 Август 2023 (обновена)
4388
Калин Стоянов с тежки обвинения към главсека: Действията му увеличиха престъпността

"Главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в Министерството на вътрешните работи, което е в пряка връзка със смъртта на шестима служители при изпълнение на служебните им задължения". Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по повод поисканата оставка на Петър Тодоров.

"В резултат на неосъществен контрол и адекватни действия от страна на главния секретар - в периода 2021 г. до 31 май 2023 г. - се наблюдава значително увеличение на престъпления против личността, както умишлени, така и непредумишлени убийства с особена жестокост", посочи още той. 

Друг основен аргумент за смяната на Тодоров е случаят с Ангел Христов: "Човек обявен за общодържавно издирване, издирван и от Интерпол, е починал на територията на Република България". 

Стоянов припомни и случаят с убития в Цалапица Димитър Малинов. 

"До мястото полицейските служители са заведени от Борислав Динков от Цалапица. Установено е, че в заравянето на трупа е участвал и неговият брат близнак Валентин Динков. Като пряк извършител на умишлено причинената смърт е установен Рангел Безюрев, който на 24 юли през аерогара София е напуснал страната с полет за Германия, където вероятно пребивава и в момента. Въпреки че още в деня на издирването е известно, че изчезналият е търсен от извършителя на престъплението, с намерение да му нанесе побой, служителите на РУП-Стамболийски не предприемат каквито и да било действия за установяване на местонахождението на Безюрев. Вследствие на това бездействие е допуснато извършителят на убийството да напусне страната“, коментира министърът.

През февруари 2023 г. бе извършено убийство на известен български психолог в кооперация на улица „Черковна“ в София. Убийството е извършено от служител на Министерството на вътрешните работи. Тук характерното е, че преди извършеното престъпление майката на жертвата многократно е подавала сигнали към МВР за отправени към семейството закани за убийство и саморазправа, на които не е обърнато необходимото внимание“, коментира още вътрешният министър.

За момента няма заподозрян за убийството на Алексей Петров. В момента не се работи по версията за политическа следа в това убийство. Никога не съм виждал този човек, отговори Калин Стоянов на въпрос познавал ли е бившата барета.

Стоянов обясни още и че на няколко пъти са получили информация за бившия ръководител на столичното следствие Петър Петров от посолството в ОАЕ.

Петров е един от тримата привлечени като обвиняеми по едно от делата около казуса "Осемте джуджета" - за злоупотреба с иззети като веществени доказателства златни монети от дома на бизнесмена Явор Златанов. 

“Нямам информация за свалянето му от сайта на Интерпол. До момента нямаме потвърждаване на тази информация, която излезе по медиите, че е починал в Дубай”, каза още Стоянов. 

"Надявам се, че президентът на Република България ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаването на главния секретар", заяви вътрешният министър.