Калин Стоянов връчи ключовете за 6 нови пожарни и линейка (СНИМКИ)

Парите са от глобите за скорост

Актуални новини
10:00 - 02 Август 2024
1940
Калин Стоянов връчи ключовете за 6 нови пожарни и линейка (СНИМКИ)

Ключовете за 6 нови пожарни и една линейка връчи вътрешният министър Калин Стоянов. Те са на стойност 3,9 млн. лева. Парите са осигурени от Фонда за безопасност, където постъпват глобите за скорост. Церемонията по връчването се състоя в сградата на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Датата не е избрана случайно. 2 август е Илинден по стар стил, а пророк Илия е покровител на пожарникарите. 

Съд средства от фонда бяха бяха взети и новите беемвета за Пътна полиция, които разгневиха обществото. Парите и за новите голфове на МВР дойдоха от същия фонд. Затова когато връчи ключовете за тях Стоянов се пошегува, че не са луксозни и хората няма да реагират. Гневът за беемветата дойде заради това, че хората искаха с парите да се купят линейки. Всъщност държавата взе 370 броя, но по Оперативна програма "Региони в растеж". Това се случи през юни. А сега и МВР взе линейка именно с парите от фонда.

Темата с оборудването на пожарникарите е особено актуална с оглед ситуацията в страната. В последния месец имаше множество ситуации с огън из планините. Дори в момента пожарникарите се борят с пламъците в област Благоевград и в област Монтана.

Благодаря за молитвата, имаме нужда от малко помощ, каза шефът на пожарната Александър Джартов и напомни, че последните седмици са били тежки за огнеборците. 

 А Стоянов добави, че най-вероятно за съжаление още тези дни ще се наложи техниката да се ползва. Той обясни, че в МВР има най-много кандидати именно за позицията пожарникар. Министърът похвали огнеборците, че въпреки тежките пожари няма пострадали и загинали хора. 

Шефът на пожарната Александър Джартов, зам.-вътрешният министър Тони Тодоров, вътрешният министър Калин Стоянов, главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и шефът на столичната пожарна Веселин Гетов