Калин Стоянов за пожарите: Ситуацията се подобрява

По-сериозен е пожарът в района на Беклемето, но той е далеч от населените места, добави министърът

Общество
18:58 - 19 Юли 2024
669
Калин Стоянов за пожарите: Ситуацията се подобрява

В сравнение с днес сутринта и благодарение на усилията, които положиха служителите от всички институции на терен, ситуацията започва да се подобрява. Така коментира пред БНТ вътрешният министър Калин Стоянов актуалната обстановка с пожарите в страната.

Той изброи техниката, която е на терен и благодари на всички институции, които са се отзовали. "Нямаме жертви, нямаме пострадали хора, ситуацията постепенно се нормализира", каза Стоянов. И посочи, че двама пожарникари са пострадали леко, но след оказана на място медицинска помощ сами са решили да се върнат и да продължат с гасенето.

"Действително има щети, но приоритет за нас е, че няма жертви и пострадали. На първо място са животът и здравето, а след това е имуществото", отвърна вътрешният министър на въпрос за изгорелите домове на някои от хората в ямболското с. Воден. И добави, че опитни пожарникари му казали, че такова нещо не са виждали. 

Ще направим всички анализи, но ми бе докладвано, че в деня, в който пламъците обхващат село Воден, то от всички страни е било заобиколено от пламъци. Много жители отказаха да се евакуират и бяха изведени принудително, напомни пак Стоянов.

И коментира, че дори системата за ранно оповестяване BG Alert да е сработила, то много хора не са искали да напускат домовете си. Тя обаче не се задейства. "Тук, на място, на пожара, реално няма покритие на мобилните оператори", каза Стоянов за проблема. И напомни, че нямало и ток. Обясни, че е убеден, че в бъдеще със системата няма да има проблеми. 

Помощта по Механизма за гражданска защита от ЕС бе поискана навреме, но е тромава процедура. Това не става с едно телефонно обаждане. Задействахме я навреме. В първите дни владеехме положението, каза вътрешният министър по повод коментарите, че късно сме поискали хеликоптери и самолети от страните членки на ЕС. 

За последното денонощие е имало над 300 сигнала за пожари. А в момента евакуация не се налагала никъде. По-сериозен е пожарът в района на Беклемето, но той е далеч от населените места, добави министърът.

И каза, че на терен има и множество доброволци. Апелира да спазват правилата и инструкциите на пожарникарите. Стоянов бе категоричен, че за МВР е приоритет да се вземат самолети или хеликоптери за гасене. Той припомни колко е тежка процедурата с обществените поръчки. И посочи, че в МВР има много направления, в които трябва да има обновления.