Калин Вельов не се срамува, че е записал песен с държавни пари

Музикантът взе финанси като свободен артист, макар че беше и депутат от ГЕРБ

Култура
13:49 - 03 Юни 2021
5568
Калин Вельов не се срамува, че е записал песен с държавни пари

Музикантът и ексдепутат от ГЕРБ Калин Вельов разпространи във фейсбук позицията си относно информацията, че е взел държавни пари като свободен артист по време на ковид кризата.

"Уважаеми колеги, приятели и публика!

Относно публикацията в медии, свързана с мое участие в програми към МК и НФК. Умишлено един ден мълчах. Не защото има нещо от което се срамувам. Исках да чуя (и чух) различни гледни точки – от „разпни го“ до „не им обръщай внимание“. Пиша това, защото преди всичко аз съм музикант и артист! Полуистината е най-коварната лъжа! Затова е важно да внеса малко пояснение. И ще пробвам да съм максимално кратък..

- Трите отделни проекта, в които аз съм участник, а музикална компания Пендара Прадакшънс е кандидатствала в подпомагащи сектора от Ковид кризата програми на МК и НФК, включват над 40 артиста на свободна практика. Във всички тези три проекта, аз участвам като един от артистите и съм незаменима активна творческа и изпълнителска фигура – музикант, композитор, текстописец.

В документите, с които медията твърди че разполага, ясно са описани участниците и разходите по пера. И там е видно, че всеки от артистите в тези проекти, включително и аз, кандидатстваме за стандартни и дори в някои случаи занижени хонорари. Защо медията е пропуснала тези подробности?

- Проектите, с които е кандидатствано са двата най-добри български латино проекта, с участия на международни фестивали и съвместни концерти със световни латино имена – Тумбаито, включващ 10 топ български музиканта и Амазония – включващ 8 изпълнителя от 5 държави. Проектите, с които организацията е кандидатствала, включват допълнително и стендъп комедианти, илюзионисти, други студийни музиканти, танцьори, видео оператори, асистенти и режисьори, сценаристи, звукозаписни инжинери, аранжори и още професии от творческата индустрия.

- Още през Май – 2020г., Нина Николина, с която преди повече от 10 години стратирахме заедно организацията Пендара, предвид нарастващата ѝ музикална дейност, пожела да поеме компанията и с нея да продължи продуцентската си и изпълнителска работа, както и да подпомага тези музикални групи. Началото на Юни 2020 г. това вече беше факт. Тя разпозна важността музикантите от тези проекти с несъмнено висока репутация, да кандидатстват по програмите за подпомагане на артистите от Ковид кризата и да бъде в помощ в един особено тежък период!

- МК и НФК избират независими и анонимни комисии, които определят творческите и административни параметри на проектите и дали отговарят на критериите. Не бих могъл да влияя на решенията на независими и анонимни комисии в МК, още повече когато вече съм освободен от функцията на съветник в периода, когато излизат резултатите.

Аз съм един от многото музиканти и творчески фигури в тези проекти, и по закон имам право да упражнявам професията си, независимо от длъжността ми на народен представител към онзи момент. Мерките за Ковид кризата са за всички творчески проекти и личности, които покрият критериите и условията. А това, отново да напомня се определя от технически и творчески комисии.

Приемам тази атака с усмивка и не ме изненадва.. но бих искал да се извиня на всички десетки артисти, участвали в тези проекти, за въвличането им в подобни изкривени и целенасочени „анализи“, които уронват престижа на гилдията и натъжават и без това трудната картина на творците след 14 месеца блокиран пазар."