Калин Врачански се вихри в "Испанска афера"

Спектакълът на Ловешкия театър се завръща на сцената на "Сълза и смях" в София

Култура
11:37 - 25 Януари 2022
1869
Калин Врачански се вихри в "Испанска афера"

Спектакълът „Испанска афера” на драматургa Жорди Галсеран се завръща на сцената на Театър "Сълза и смях" в София. Едно от най-успешните представления за последните две години в репертоара на Драматичен театър Ловеч ще бъде част от културния афиш на столицата на 28 януари, с начален час 19.00 ч.

Написана по действителен случай, „Испанска афера“ предава реалната история за гръмкия, ироничен и показателен за съвременното общество провал на млад политик от каталонското правителство. Комедия за едни и трилър за други, измамата в съвременния свят е превърната в увлекателен сценичен разказ от талантливия постановъчен екип на Ловешкия театър, на чиято сцена Калин Врачански трансформира в комедия дори и най-нелепите обрати на човешката съдба. Заедно с него на сцената си партнират актоьорите Николета Малчева, Йоана Кирчева, Гьорги Трайков и Петър Стойчев, а режисьор на пиесата е Иван Савов.

Известен в България с „Методът Грьонхолм“, испанският драматург Жорди Галсеран е носител на множество награди за театър и литература. В „Испанска афера“ влага фината ирония между корист и наивност с майсторски усет и ефектът е смях.

„Случайността е двигателят на реалния живот, на живота без смисъл. В нуждата си да му припишем някакъв, ние прибягваме до художествена измислица. Там нещата са разбираеми, имат въведение, завръзка, кулминация и развръзка. Лошите биват наказани, героите оцеляват. В реалния живот те блъсва кола, идиотите възтържествуват... Няма смисъл”, казва испанският драматург.

Сценографията и костюмите са дело на Мария Диманова, хореграфията – на Ана Митева, преводът – на Нева Мичева, а музиката е на големия театрален композитор Асен Аврамов.