Калина Ханджиева представи новата си изложба без правила

Творбите на художничката изобразяват най-съкровените й чувства

Култура
14:54 - 03 Октомври 2024
1722
Калина Ханджиева представи новата си изложба без правила

Художничката Калина Ханджиева показа пред отбрани гости селекция от нови творби в поредната си самостоятелна изложба „Без правила“, експонирана в собственото й Арт Студио Калина в столичния квартал „Витоша“. Много гости вече я посетиха и се възхитиха на изложените 27 платна маслена живопис и техния необичаен колорит. Калина обича да смесва стиловете и за това в експозицията присъстват и 4 графики създадени с креда върху цветен картон.

Композициите й са наситени с ярки цветове, забелязва се и нейният изключителен талант и истинско майсторство в графиката, а полетът на фантазията й достига необичайни висоти. Нейните платна напомнят линиите на живота, на свободата, на природата, на животните, а въображението й се носи в пространството, над облаците и суетата. В картините на Калина Ханджиева има  дух, динамика и колорит, а понякога и поглед от дистанция. Художничката гледа в пространството и изобразява на платната своите най-съкровени чувства.

През 2016г. Калина открива собствено арт студио. „Не исках да бъде галерия и имах желание да променя представата за арт пространство. Да създам една артистична среда, сред която всички да рисуват“, споделя тя. Школата посреща осмата си работна година, а в нея се обучават главно талантливи деца. Те имат свободата да рисуват с всякакви материали върху хартия и платно, могат да оцветяват, да експериментират или да подреждат постановка (натюрморт). Калина се гордее много с някои от своите ученици, които продължават да развиват таланта си в художествените училища, а други са вече горди студенти в Академията.

Още от малка Калина е пленена от изобразителното изкуство, а през 2005г. завършва Живопис в НХА при проф. Теофан Сокеров и доц. Кирил Божков. През 2011 година открива първата си самостоятелна изложба в София.  Участвала е в общи представяния и конкурси още като ученичка и студентка. Най-много обича да рисува портрети на хора и коне. Любимите й художници са Златю Бояджиев и Ван Гог.

 „Чистотата и простотата на моите изобразителни средства изразяват искреността и свободата, които търся в изкуството си. Продължават  да ме вдъхновяват темите за приятелството, личността и връзката ни с животните и природата“, сподели художничката по време на откриването на експозицията си.  За да разгледат изложбата дойдоха много от учениците на Калина, близки нейни приятели, медии и почитатели на изкуството й.

Изложбата „Без правила“ на Калина Ханджиева може да се види от 3 октомври в Арт Студио Калина в столичния квартал „Витоша“ (ул.“Чавдар Мутафов“ 22). Експозицията е постоянна и платната ще останат в галерията до следващата изложба.