Калина Крумова е донор на яйцеклетки

Бившата депутатка помага на жените да имат деца

Новини
10:55 - 17 Септември 2023
5718
Калина Крумова е донор на яйцеклетки

По НОВА бившата депутатка Калина Крумова - Захариева призна, че е донор на генетичен материал.

"Трябва да говорим по-честно на тази тема. Вярвам, че не е нужно някой да си отиде от този свят, за да даде живот. В началото на годината замразих свои яйцеклетки, защото природата е непредвидима. Надявам се да не ми се налага инвитро, но вече има жени, които на 30 години имат изчерпан яйчников резерв. Все пак аз съм на 38 и е хубаво човек да се застрахова. Изключително благодарна съм на тази промяна в наредбата. Искам тези жени, които чакат да знаят, че има кой да им даде. Няма общ регистър на чакащите. Когато започнах да се занимавам със сурогатно майчинство, чух много грозен въпрос  - защо се занимаваш, след като си имаш дете. Това нормално ли е? Има едни хора, които обичат да ходят по благотворителни мероприятия. Много често, ако се загледаме по снимките от тези събития, ще видим, че менюто по масите, бижутата и тоалетите на гостите, надвишават в пъти бюджетите, които се търсят за дадената кауза. За мен това е лицемерие. Защо българките с репродуктивни проблеми, които имат нужда от сурогатна майка, ги караме да се чувстват като престъпници и да ходят в Украйна, за да имат легално дете. Призовавам ги да разкажат историите си, защото те са герои, а не престъпници", сподели Захариева.

Според нея има толкова нуждаещи се от донори жени, защото не се прави профилактика. "Не става ясно навреме, че жената е с изчерпан яйчников резерв. Превенцията трябва да бъде държавна политика. Лекарите трябва да казват трябва да направиш това и това изследване", коментира още бившият депутат. И допълни, че не съжалява, че е била в политиката.

"Няма лош опит, има неправилно взети уроци. Грешката ми е, че там, където трябваше да вляза с бутонките, докосвах с кадифена ръкавица", поясни Калина Крумова-Захариева.

Тя коментира и зачестилите смъртни случаи при катастрофи с дрогирани и пияни шофьори.

"Онзи ден беше първият учебен ден. Всяка година средно една класна стая остава празна заради деца, които са загинали в катастрофи. Вече се страхуваме не от това, че може да убием някой, ако караме пили, а че може да ни вземат колата. Що за мислене е това?", попита бившият депутат.

Калина Захариева сподели повече и за личния си живот по време на интервюто.

"Боби за мен е като дъга. Като всяко нормално семейство, и ние спорим за битовизми. Няма идеална двойка", заключи тя.