Калоян към Кристина: Това ще бъде последният ти 8 март!

Тези думи карат жертвата да потърси помощ от „Анимус“

Новини
18:45 - 07 Април 2023
9668
Калоян към Кристина: Това ще бъде последният ти 8 март!

„Това ще бъде последният ти 8 март" - това са думите, които карат 32-годишната Кристина, която бе намерена убита в багажник на кола в София, да потърси помощ от неправителствената организация.

На 9 март тази година Кристина се обръща към неправителствената организация „Анимус“, които помагат на жертви на домашно насилие. Надежда Стойчева (на снимката) от организацията съобщи за bTV, че по думите на Кристина Атанасова, тя е била жертва на насилие половин година преди да подаде сигнала.

„Споделила е, че е преследвана, че се страхува за живота си, оценена е с много висок риск за живота си и е била в емоционална криза“, каза Надежда Стойчева.

От „Анимус поясняват, че ако жената е жертва на насилие със съжителство, агенцията заедно с нея изготвят молба за защита. В случая на Кристина това е невъзможно, защото не живее заедно с насилника към момента на подаването на сигнала.

„В случая, какъвто имат – интимна връзка, нашите български управляващи, както и депутатите казаха, че не искат да има в закона сложено такова нещо. Интимната връзка в много европейски държави се счита за домашно насилие“, обясни Надежда Стойчева.

По думите на „Анимус“ това предложение е оборено още на експертно ниво, преди да се гласува законопроект по темата. От агенцията обясняват още, че са правили множество опити в посока на това да улеснят диалога с институциите.  

Тялото на Кристина бе намерено по-рано през деня в багажник на кола в София. За убийството е задържан 34-годишният Калоян К. с когото са имали близки отношения. Прокуратурата повдигна обвинение на мъжа за предумишлено убийство.