Калоян Методиев скандално: Никакъв празник не е днес

Усещането ми е, че сме повече във времената на хан Крум и княз Борис, отколкото на княз Батенберг, казва политологът

Актуални новини
10:29 - 06 Септември 2024
6139
Калоян Методиев скандално: Никакъв празник не е днес

В контраст с политици и общественици, които на днешния ден честитят на българите празника на Съединението, политологът Калоян Методиев обяви, че днес не е никакъв празник. 

Черногледата си позиция по повод днешния ден той публикува на своята фейсбук страница. Ето какво посочва Калоян Методиев:

Съединението 2024

Никакъв празник не е днес. Празникът е повод за празнуване, за гордост, за радост, за еуфоричност, за тръпки по кожата, за надежда…. Днешният празник на Съединението е всичко изброено наобратно. А трябва да е отбелязване на най-важното, най-стойностното, най-значимото ни национално достижение, което е достойно за празнуване.

Намираме се в бурята на безпрецедентна политическа криза и дълбоко разделение. Ние сме разкъсано общество. Днес отбелязваме миналото, но това няма никакво отношение към настоящето, а оттам и към бъдещето.

Разделени сме културно, идейно, личностно, като визия за развитие, като спазване на правила и възпитание, ако щете и като външен вид. Изпаднахме на последно място по всички възможни показатели в Европейския съюз, а най-вече по продължителност на живота. Последни сме! Зад нас няма никой.

Не можем да продължаваме заедно като общество без някакъв катарзис. Без разделение. Без скъсване с някои хора и групи. Без нов модел на управление. Без базисен морал. Без добри обноски.

Усещането ми е, че сме повече във времената на хан Крум и княз Борис, отколкото на княз Батенберг. Крум се справи с престъпниците, а Борис наложи силово ред в политика и култура. И двамата ни стари лидери създадоха единение през разединение. В името на общия интерес. Време е да се разделяме с всичко, което ни пречи, бави и тежи да сме равни, щастливи, здрави и богати като другите европейски народи.

И понеже политиката няма край – нека се горедеем с това, което сме били, но и да мислим какво можем да бъдем. Има надежда, има възможности, има успешни модели. Само трябва да направим усилието да ги намерим и да ги реализираме. Това е съединение.

Въпреки всичко - честит празник!