Калоян Паргов като Апостола: Преди година ме обесиха, днес възкръснах

Ще се кандидатира ли бившият шеф на БСП-София за председател на партията?

Политика
20:50 - 19 Февруари 2023
4003
Калоян Паргов като Апостола: Преди година ме обесиха, днес възкръснах

Едно от знаковите лица на БСП Калоян Паргов от днес е с напълно възстановени партийни права, след като измина точно една година от партийното му тричане от "Позитано" 20 и наложеното от Корнелия Нинова наказание да не заема никакви постове в Столетницата. Общинарят, вече бивш председател на най-голямата соцструктура в страната, може да си върне и нея при следващи цикъл на отчети и избори, но и нещо повече - може дори да се кандидатира за лидер на БСП, тъй като отговаря на всички уставни условия. 

Пред Lupa.bg той напомни, че точно днес, на 19 февруари изтича наказанието му. И коментира така:

"На тази дата преди 1 година бях политически обесен. Днес политически възкръсвам" с явна заявка, че управлението на БСП никак не му е чуждо. 

Шефът на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ), който през лятото събра фигури от различни цветове с голямата задача да борят демографската катастрофа, се пребори с Нинова и през съда.

Той вече е напълно легитимен член на пленума, след като ВКС го върна на поста заедно с Кирил Добрев. И въпреки това ниновистите от Общопартийната контролна комисия (ОПКК), т.нар. Другарски съд, начело с Емил Войнов, продължават да оспорват магистратското решение и да не допускат двамата до гласувания на заседанията на Националния съвет. 

Освен това и Паргов, и Добрев бяха получили персонална забрана да влязат в залата на заседанието на червения конгрес преди седмица, стигнал до безпрецедентна ескалация на напрежението между социалистите и в крайна сметка завършил с нова порция наказани от БСП - този път дори с изключване. Нинова беше наредила Паргов и останалите опозиционери изобщо да не припарват до НДК. 

"В БСП обичаме да се хвалим, че сме най-демократичната партия. Очевидно и това не е вярно. Преминали сме към друг тип организация. И точно това е притеснението на много членове и симпатизанти, които критикуват сегашното управление на БСП. Хората се страхуват, че пътят, по който върви партията, може да приключи фатално", предупреди преди 12 месеца Паргов. 

Снимка: "Булфото"