Калоян Паргов: Транспортът в София фалира

Лидерът на столичните социалисти иска спешен план за оздравяване

Общество
11:05 - 05 Май 2020
1872
Калоян Паргов: Транспортът в София фалира

Транспортът в София е пред колапс, до средата на май загубите ще стигнат 50 милиона лева. За това алармира лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов.

Той поиска да бъде свикано извънредно заседание на Постоянната комисия по транспорт и туризъм. На него да присъства и заместник-кметът на Столична община с ресор "Транспорт" Кристиан Кръстев, който да направи анализ на ситуацията и да отговори на въпроси.

Според Калоян Паргов изключително важно е да има яснота за процентното намаление на транспортната задача към момента в сравнение със заложената за периода, както и дали управляващите планират промяна на икономическата рамка и в какви срокове.

"Две са темите, които основно ни вълнуват сега - състоянието на транспортното обслужване в София в обстановка на криза и предприетите мерки за постепенно възстановяване на нормалната работа в системата, каза Калоян Паргов, който е заместник-председател на Постоянната комисия по транспорт и туризъм. - Към тях обаче има много въпроси, на които очаквам ясни и конкретни отговори от ресорния заместник-кмет. Като например как са оразмерени предвидените с актуализацията на бюджета 9.5 млн. лв. за компенсация на транспортните дружества до средата на май и достатъчни ли са тези средства? Освен това настоявам заместник-кметът да ни информира дали има заявено намерение от транспротните дружества за нови заеми или за предоговаряне на стари. Важно е да знаем и дали транспортните дружества ще могат да се възползват от мярката 60/40", коментира той. 

Към тези въпроси Калоян Паргов добави и други, свързани с това как се осъществяват мерките за опазване на водачите на превозните средства, а и на пътниците, от зараза с COVID-19 и дали транспортните дружества имат проблеми с персонала - недостиг на водачи и сервизни работници.