Камала Харис пържила картофки в "Макдоналдс"

Вицепрезидентката на САЩ обича да готви и пише детски книги

Изповеди
11:01 - 23 Юли 2024
3030
Камала Харис пържила картофки в "Макдоналдс"

Настоящият вицепрезидент на САЩ и най-вероятен кандидат за президент на Демократическата партия Камала Харис е работила на млади години в "Макдоналдс". Тя е споделяла в свои интервюта, че е отговаряла за пържените картофки. По-късно се "издига" до касиерка.

Днес светът гледа към Камала Харис. И всички се питат - тя ли ще смени Джо Байдън и ще стане ли втората жена, която се изправя срещу Доналд Тръмп в битката за президент на САЩ.

Камала Харис е американска юристка и политик от Демократическата партия, била е сенатор от Калифорния. Тя е първата жена, избрана за вицепрезидент на САЩ, както и първият чернокож политик и първият политик от азиатски произход, избран на този пост.

Камала Харис е родена на 20 октомври 1964 г. в Оукланд, САЩ, в семейство на имигранти. Името ѝ Камала в превод от санскрит означава „лотосов цвят“.

Майка ѝ, Шямала Гопалан, е родена в Индия, на 19- годишна възраст идва в САЩ. Тя е била учен биолог, изследователка на рака на гърдата. Баща ѝ, Доналд Харис, е професор по икономика в Станфордския университет, емигрирал от Ямайка. Родителите на Камала се развеждат, когато тя е на 5 години.

Ето шест неща, които не знаете за настоящия вицепрезидент Камала Харис:

Омъжва се за първи път на 49 години

Харис се омъжи за съпруга си адвокат Дъг Емхоф през 2014 г. на 49-годишна възраст. Двамата се запознават на среща на сляпо. Вицепрезидентът има две доведени деца от брака, които я наричат ​​„Момала“.


Провежда първата си демонстрация само на 13

Камала има дълга история като граждански активист, но първата й демонстрация е, когато е на 13-годишна възраст. С помощта на сестра си тя протестира пред блока им с искане децата, които живеят в сградата, да могат да играят в поляната отпред. Собствениците на сградата скоро се съгласяват с протестиращите малчугани.

Учила е в Канада

Харис се премества в Монреал, когато е на 12 със сестра си и майка си. Там тя посещава френскоговорящо подготвително училище и също така завършва гимназия в Квебек.

Обича да готви

Самата Камала Харис се е описва като „нещо като гурме готвач“ и казва, че винаги се обръща към готвенето „в трудни времена“.

Пише детски книги

Освен че пише два мемоара, Харис е написал книга за деца, наречена "Супергероите са навсякъде", която учи децата, че героите не трябва да носят пелерини.

Вече няколко пъти е влизала в историята

По време на кариерата си Харис има много първи неща. Тя става първата афроамериканка и първата жена, избрана за окръжен прокурор на Сан Франциско и главен прокурор на Калифорния. Също така е първата чернокожа и азиатска американка, която се кандидатира за президент на голяма политическа партия. Тя е първата жена и първата цветнокожа, избрана за вицепрезидент.

Семейство Тръмп е дарило пари за нейната кампания за главен прокурор

Данните за политически принос на уебсайта на държавния секретар на Калифорния разкриват, че Доналд Тръмп е дарил 5000 долара на Харис през 2011 г. по време на първата й кандидатура за генерален прокурор и 1000 долара през 2013 г. за нейното преизбиране, докато Иванка Тръмп е дарила 2000 долара през 2014 г.