Камала Харис потвърди пред лидерите от АТИС ангажиментите на САЩ

Байдън на свой ред също изпрати послание за американската ангажираност в региона

САЩ
12:49 - 18 Ноември 2022
1353
Камала Харис потвърди пред лидерите от АТИС ангажиментите на САЩ

Американската вицепрезидентка Камала Харис заяви днес пред лидерите на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), че Вашингтон е надежден икономически партньор, който е ангажиран с региона, предаде АП.

"САЩ остават тук", увери тя и подчерта, че регионът е приоритет за Вашингтон.

Пред лидерите на провеждащата се в Банкок среща на върха на страните от АТИС Харис каза още, че Съединените щати са "горда тихоокеанска сила с жизненоважен интерес регионът да бъде отворен, взаимосвързан, благоденстващ, защитен и стабилен".

"САЩ имат дългосрочно икономическо обвързване с Индийско-Тихоокеанския регион, което не се измерва с години, а с десетилетия и цели поколения. И няма по-добър икономически партньор за региона от САЩ", заяви тя.

Харис отложи началото на речта си след новината за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от Северна Корея, която падна във водите на изключителната икономическа зона на Япония. Вицепрезидентката заклейми ракетния тест като "нагло нарушение на многото резолюции на ООН, което дестабилизира сигурността в региона и ненужно покачва напрежението". Изказването си тя направи на състоялата се след случая спешна среща с лидерите на Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

"Ние най-категорично осъждаме тези действия и отново призоваваме Северна Корея да преустанови незаконните и дестабилизиращи дейности. От името на САЩ искам да препотвърдя твърдия ни ангажимент към нашите съюзи в Индийско-Тихоокеанския" регион, категорична беше Харис.

Последвалата спешната среща нейна реч пред форума на АТИС отбеляза финала на една седмица, през която официален Вашингтон присъства интензивно на азиатския континент в опит да се противопостави на растящото влияние на Китай. Дни по-рано американският президент Джо Байдън посети срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Камбоджа и срещата на върха на Г-20 в Индонезия.

Байдън на свой ред също изпрати послание за американската ангажираност в региона по време на срещата си на четири очи с китайския лидер Си Цзинпин. След нея американският президент заяви, че "няма нужда от нова Студена война" между двете държави и подчерта, че по отношение на Китай САЩ "се състезават енергично, но без да търсят конфликт".

Много азиатски държави започнаха да се съмняват в американската ангажираност в региона, след като предишният американски президент Доналд Тръмп изтегли страната от Tърговското споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство - крайъгълният камък за завой към Азия на бившия президент Барак Обама.

Администрацията на Байдън се опитва да върне доверието в САЩ и да се възползва от породилите се въпроси около китайските регионални инфраструктурни инвестиции, които според някои критици на Пекин са пример за дипломация на "дълговия капан".