Камала Харис представи кандидата си за вицепрезидент на бурен митинг във Филаделфия

Актуални новини
09:50 - 07 Август 2024
624
Камала Харис представи кандидата си за вицепрезидент на бурен митинг във Филаделфия

Камала Харис представи кандидата си за вицепрезидент Тим Уолц на бурен митинг във Филаделфия, пише британският в. "Гардиън".
Изданието отбелязва, че кандидатът на демократите за Белия дом е нарекла Уолц "точно този вицепрезидент", от когото Америка се нуждае, както и че кандидатпрезидентската двойка се е зарекла да даде битка на кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

"Гардиън" отбелязва, че всичко това е станало на бурен митинг, в присъствието и на фона на овациите на хиляди привърженици на
Демократическата партия – най-големия митинг с участието на Харис от включването ѝ в предизборната кампания, като самата проява във Филаделфия, в един от ключовите за изхода от изборите щат Пенсилвания, е показала единство и въодушевление в средите на демократите в навечерието на изборите през ноември. Вестникът допълва, че новият кандидатпрезидентски тандем на демократите е представил участието си в надпреварата за Белия дом като "битка за бъдещето", а с избора на Уолц за вицепрезидент Демократическата партия е сложила точка на един от най-бурните периоди в американската политическа история, в който се стигна до безпрецедентната ситуация президентът Джо Байдън да се откаже от кампанията в полза на вицепрезидента си.

"Индипендънт" отбелязва, че Уолц е човек, който се радва на шеметен възход в политическата си кариера с оглед на последователното си издигане от конгресмен, представляващ родния си щат Минесота в Камарата на представителите между 2007 и 2017 г., до губернатор на щата, а сега и до кандидат за вицепрезидент.

Изданието отбелязва, че като губернатор той е съдействал за прокарването на редица прогресистки политически мерки, включително за защита на правото на аборт и на ЛГБТ общността в Минесота, а също и за въвеждането на безплатен обяд и закуска за децата в държавните училища.

Друг британски вдсекидневник – "Индипендънт", допълва, че по време на митинга Харис също е изтъкнала прогресизма на Уолц, включително ролята му през 90-те години, когато федералното правителство е било приело закон за забрана на признаването на еднополови връзки, отбелязвайки, че по онова време Уолц е бил училищен консултант по тази проблематика.

"Силата на Минесота идва от нашите ценности, нашият ангажимент да работим заедно, да надмогнем различията си, винаги да сме готови да подадем ръка, за да помогнем", каза Уолц пред присъстващото множество на митинга във Филаделфия.
Лондонският в. "Дейли телеграф" коментира, че в изказването си пред аудиторията на политическата проява Харис е подчертала, че двамата с Уолц са в ролята на аутсайдери в надпреварата за Белия дом, но е добавила, че кампанията им постепенно набира инерция.
"Ние сме аутсайдерите в тази надпревара, но набрахме инерция и много добре съзнавам срещу какво се изправяме", заяви тя.
"Дейли телеграф" отбелязва, че тандемът Харис-Уолц тепърва трябва да изгради синхрон в "хореографията си" по време на съвместни публични прояви, но изданието допълва, че независимо от всичко двамата са изглеждали много по-сплотен екип, отколкото много други кандидатпрезидентски двойки в най-новата американска история.

Американският в. "Вашингтон пост" изтъква като предимство на избирането на Уолц за кандидат-вицепрезидент това, че той има опит в печеленото на гласовете на консервативни избиратели в по-отдалечени райони на САЩ, което е много добра предпоставка за разширяване на ветрилото на подкрепата за тандема.

Фактът, че Уолц е ветеран от армията, притежател е на оръжие и е представлявал в Конгреса по-отдалечен район на Минесота, склонен по-скоро да гласува за републиканците, е плюс, който може да помогне на Харис да привлече например гласове от работническата класа, електорален сегмент, който демократите загубиха и който до голяма степен беше в основата на политическия възход на Тръмп.

Но въпреки всичко Уолц си остава непознат за широката аудитория, а и обстоятелството, че идва от щат като Минесота, който не е ключов за изхода от надпреварата за Белия дом, тъй като от 1960 г. само веднъж е подкрепял кандидат на републиканците за президент, не внася кой знае каква добавена стойност по отношение на битката с републиканците в онези щати, от които най-много зависи кой ще спечели изборите.

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че с избирането на Уолц за свой кандидат за вицепрезидент Харис минава в настъплениe, най-вече заради ярките му публични изяви и стилистиката, която той използва, когато агитира избирателите против гласуването за Тръмп и неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс.

Особена популярност набра окачествяването от Уолц на кандидатите на републиканците като "странни", което предизвика фурор в интернет и накара редица ярки фигури в Демократическата партия да изоставят старите послания по отношение на Тръмп, като например, че той е екзистенциална заплаха за демокрацията, и да вземат на въоръжение тази реплика на Уолц.
Вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира, че Харис е предпочела "по-простонародно" изглеждащия минесотец Уолц пред центристкия губернатор на Пенсилвания Джош Шапиро, и то при положение че според мнозина от всички възможни кандидатури за вицепрезидент тази на Уолц е изглеждала като най-малко вероятната да бъде предпочетена.
Деловото издание коментира, че това е грешка, тъй като Шапиро е от ключово значение за изхода от надпреварата за Белия дом щат. Доналд Тръмп, продължава вестникът, направи услуга на демократите като си избра кандидат-вицепрезидент, който да укрепи електоралното му ядро, а не да привлече колебаещи се избиратели. Сега Харис връща услугата, поддавайки се на натиска на прогресистите, като се спира в избора си на техния фаворит Уолц, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Кандидатурата, която най-много плашеше републиканците, беше именно тази на пенсилванеца Шапиро, защото той е от ключов щат, който може да бъде от решаващо значение за постигането на победа в Електоралната колегия. Но Шапиро, който е евреин, беше подложен на изключително нечистоплътна кампания за очерняне, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Друго делово издание, "Файненшъл таймс", отбелязва, че на вчерашния митинг във Филаделфия Харис е заложила на това да представи Уолц като защитник на скъпоценни свободи, които Тръмп крои планове да отнеме.
Правейки равносметка на посланията, които са се чули по време на предизборната проява, вестникът, посочва, че се наблюдава отчетлив завой от посланията на Байдън за битка за демокрацията към защита на личните свободи като правото на аборт и защита от насилието с огнестрелно оръжие, което в САЩ е взело епидемични размери.