Камала Харис се изплаши от руски сателит

Актуални новини
11:18 - 02 Декември 2021
1336
Камала Харис се изплаши от руски сателит

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че „безотговорният акт“ на Русия, която миналия месец взриви един от старите си сателити в космоса, е показал нуждата по-стабилни глобални усилия за приемане на правила за поведение в орбитата за защита на националната сигурност и охрана на нарастващата търговия, пише американската редакция на Politico.

„Чрез взривяването на отломки в космоса този безотговорен акт застраши спътниците на други нации, както и астронавтите в Международната космическа станция“, каза Харис при свикването на учредителното заседание на Националния космически съвет под нейно ръководство.

„Трябва да изискваме отговорност от всички космически нации“, добави тя. „Трябва да разширим правилата и нормите за безопасност и сигурност, за прозрачност и сътрудничество, за да включим военна, търговска и гражданска космическа дейност“.

Призивите за повишаване на сигурността на космическите системи дойдоха след действията на Русия, които според изданието са изпратили хиляди отломки в космическото пространство, които представляват нови опасности във все по-натоварена ниска орбита на Земята.

Коментарите на Харис, първите й публични забележки по въпроса след теста на 15 ноември, също бяха подчертани в новата „рамка за космически приоритети“, която тя публикува в сряда преди заседанието на съвета.

Той се ангажира да „подобри сигурността и устойчивостта на космическите системи, които осигуряват или поддържат критична инфраструктура на САЩ от злонамерени дейности и природни опасности“.

Администрацията също така обеща да „повиши сигурността и устойчивостта на космическите системи, които осигуряват или поддържат критична инфраструктура на САЩ от злонамерени дейности и природни опасности“, според документа, който цитира необходимостта от „подсилване на споделянето на космическата ситуационна осведоменост и координацията на космическия трафик“.

Също в сряда президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед за разширяване на членството в космическия съвет като част от усилията за използване на космическите технологии за напредък в образованието по наука и математика и за справяне с изменението на климата.

Органът на ниво кабинет, който е фокусиран върху националната сигурност, изследването на космоса и търговията, вече ще включва и секретарите на образованието, труда, селското стопанство и вътрешните работи, заедно с националния съветник по климата.

Харис го нарече „най-големият и най-широкият космически съвет в историята на нашата нация“, който „отразява нашите широки приоритети като администрация“.

Съветът беше съживен през 2017 г. от тогавашния президент Доналд Тръмп след близо 25-годишно прекъсване. Председателствана от тогавашния вицепрезидент Майк Пенс, групата беше фокусна точка за серия от президентски директиви, включително създаването на космическите сили.

Харис изясни, че нейните приоритети за космическото портфолио са да разшири STEM образованието и да донесе ползите от космоса на общностите, които не са обслужвани, включително тези, които са най-засегнати от изменението на климата.

„В момента нашата нация изостава, тъй като други развиват своята работна сила в областта на STEM“, каза тя в сряда. „Нашата нация трябва да инвестира в повече учени, повече инженери, повече програмисти“.

Тя също така подчерта нарастващата роля на сателитите в проследяването на промените в климата и предоставянето на инструменти за смекчаване на щетите върху околната среда.

„Днес този съвет ще се ангажира да направи тези данни по-достъпни за повече хора“, каза Харис. „И ние ще разширим глобалните партньорства, за да увеличим данните, които можем да събираме... Ние сме на прага на исторически промени в достъпа до и използването на космоса – промени, които имат потенциала да донесат ползите от космоса на повече хора и общности от всякога“, заключава новият политически документ на Белия дом.