Камъните падат, падат на "Струма"

Скална маса се свлече на магистралата, ударена е кола, за щастие няма жертви

Актуални новини
21:56 - 30 Януари 2021
6940
Камъните падат, падат на "Струма"

Скална маса се свлече на автомагистрала "Струма" в участъка от София до Перник. Ударен е лек автомобил, инцидентът за щастие се е разминал без жертви.

Временно движението от 7-ми до 9-ти км по АМ „Струма“ се осъществява двупосочно в платното в посока София. Трафикът се регулира от „Пътната полиция“, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Необходимо е водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.​

За момента няма задръствания и движението се осъществява нормално.

Вчера свлачище затвори пътя през Искърското дефиле, след като огромно количество скална маса падна в района на Елисейна. Пътят бе блокиран, като за щастие инцидентът се размина без пострадали.  

Срутището край Искърското дефиле създава проблеми в района от години. То е укрепвано няколко пъти, правени са геодезически проучвания, както и обрушвания. При снощния инцидент обаче количеството скална маса е било голямо. Срутили са се над 2 000 кубика скален масив. Причината са силно изветрели ерозирали скали в комбинация с преовлажнена почва и попили води.

Днес премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция в Искърското дефиле. Заедно с него бяха регионалният министър Петя Аврамова, зам.-регионалният министър Николай Нанков, както и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"Почти всяка сряда заделяме десетки милиони за свлачища, срутища, ремонти по старите трасета. За съжаление такава е природата в България", коментира Борисов.