Камбоджа отрича да е дала военна база на Китай

Говорител на Министерството на отбраната поясни, че това са фалшиви новини

Свят
14:18 - 25 Юли 2019
1585
Камбоджа отрича да е дала военна база на Китай

Няколко представители на Камбоджа отричат, че страната е подписала тайно споразумение с Пекин по-рано тази пролет, което дава право на Китай да използва военноморска база, информира Nikkei.

Говорител на Министерството на отбраната поясни, че се разпространяват фалшиви новини и пропаганда, които имат за цел да предизвикат разкол в региона. Представителите отбелязаха, че истинската цел с разпространяването на подобна информация е "унищожение" на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

По-рано медии съобщиха, че Китай е придобил права върху военноморска база на Камбоджа на Тайландския залив за период от 30 г., а след това автоматично подновяване на договора на всеки 10 г.

След това в съобщение Държавният департамент на САЩ призовава Камбоджа да отхвърли подобно съглашение, като подчертава, че азиатската държава има "конституционен ангажимент към народа си да води независима външна политика". Американското ведомство изразява безпокойство, тъй като присъствието на чужди въоръжени сили в Камбоджа ще заплаши АСЕАН при координирането на регионалното развитие, а също така ще навреди на мира и стабилността в Югоизточна Азия.