Камен Пенков финансира кабеларката на Слави?

"Бивол" разкри схемата как охранителният бос и бивш зам.-министър налива милиони в "Седем-осми"

Политика
13:46 - 27 Юли 2022
8728
Камен Пенков финансира кабеларката на Слави?

Телевизия 7/8 TV на Слави Трифонов се финансира през 2021 г. основно от реклама на свързаната със знакови задкулисни играчи охранителна фирма „АС Скорпио” Tя е предоставила 46% от приходите, а ПП „Има Такъв Народ” 40% от приходите на медията. Това става ясно от подадената от оператора на медийни услуги „СТАТИС” АД декларация по чл. 7а от ЗЗДПДПОРДМУ за рекламните договори и източниците на финансиране, съобщават разследващите журналисти от сайта "Бивол". 

„АС Скорпио” ООД е получила 19,4 милиона лв. от 8 обществени поръчки, а наскоро публикуваните данни за бюджетните плащания СЕБРА показват още 7,8 милиона лв. Фирмата е свързана с Камен Пенков Пенков, който е бил член на ВСС и заместник на бившия вътрешен министър от кабинета „Станишев” – Румен Петков. Официално фирмата е собственост на съпругата на Пенков – Васка Александрова Пенкова, която е свързана с още 24 фирми.

Пенков още навремето се оказва сред най-заможните във властта. Той декларира 632 000 лева спестявания, а в медиите обяснява за покупката на къща в Барселона за 1,5 млн. лв. с взет кредит.

Васка и Камен Пенкови са съдружници в „Куатро-БГ” ООД с Ася Зафирова – приятелка и майка на две деца на Петър Петров – Пепи Амигоса. Петров е бивш съдружник на убитият контрабандист на цигари Иван Тодоров – Доктора във финансовата къща „Амигос” и е един от редките знакови бизнесмени на прехода осъдени за пране на пари.

Освен това Зафирова е била съдружник и в „Ексел ГА” ЕООД с Габриела Цветина, съпруга на Николай Цветин от ВАИ Холдинг (ВИС-2). Групировката водена от покойните братя Васил и Георги Илиеви е сочена като една от най-мощните криминални структури на прехода. Самият Трифонов не крие в публични изказвания близосттта си с Илиеви. Васил Илиев е убит от наемници на път към ресторант „Мираж“, където е трябвало да се срещне с популярния шоумен.

Камен Пенков е също така тъст на Светлозар Лазаров – главен секретар на МВР по времето на кабинета „Орешарски”, неуспял кандидат за зам.-шеф на ДАНС и бивш национален координатор на партията на Волен Сидеров „Атака“. Лазаров се оказа особено близък със скандалния бизнесмен Арбен Хавальов (партия „Бригада“), приближен до Ахмед Доган, съден за ДДС измами, използване на фалшива самоличност и незаконно придобито имущество.

За 2020 г. телевизия 7/8 TV, чрез оператора на медийни услуги „СТАТИС” АД, декларира получени 500 000 лв. финансиране от „СЕТ 666” ЕАД на Слави Трифонов. Подадената декларация може да разгледате тук.

От финансовият отчет на „СЕТ 666” се вижда, че сумата от 500 000 лв. е взета като заем през 2020 г. Това е отчетено в графата със задълженията, но не е ясно дали заемът е отпуснат от банкова институция, от фирма или от физическо лице. Залог не е вписан в Търговски регистър, както обикновено е практиката при банкови заеми.

Декларираните за 2021 г. източници на финансиране на 7/8 TV са:  46% от реклама на „АС Скорпио” ООД и 40% от политическа партия „Има Такъв Народ”. Охранителната фирма е сключила договор за реклама на 22.04.2021, след изборите, когато ИТН влиза за първи път в 45-то Народно събрание и Слави Трифонов става депутат.